Predsjednik Sanader pravašima: Neće biti prijevremenih izbora

Imate pravo tražiti izbore, ali ih neće biti, uzvratio je danas u Hrvatskom saboru premijer Ivo Sanader pravašu Miroslavu Rožiću na spominjanje prijevremenih izbora.

ZAGREB, 17. ožujka(Hina) - Imate pravo tražiti izbore, ali ih neće biti, uzvratio je danas u Hrvatskom saboru premijer Ivo Sanader pravašu Miroslavu Rožiću na spominjanje prijevremenih izbora.

Budući da je Vlada u više navrata izjavljivala da nema alternative brzom početku pregovora s EU, Hrvatskoj je potreban temeljit zaokret, i ako do lipnja ne krenu pregovori, trebaju prijevremeni izbori, naglasio je Rožić.

"Što se babi tilo to se babi snilo", uzvratio mu je Sanader poručivši da HSP ima pravo tražiti izbore, ali da taj film neće gledati.

"Ili, da citiram Dalmatinca Jarnjaka, bracek ne bu išlo", slikovito se izrazio premijer.

Sanader je pred Saborom izjavio da Hrvatska nije danas počela pregovore s EU, ali će ih početi skoro, da ma razloga s optimizmom gledati naprijed.

Pred nama stoje dobri, izazovni dani, rekao je premijer.

Za briselsku odluku da se odgode pristupni pregovori s Hrvatskom, planirani za 17. ožujka, Sanader kaže da nije udarac euroentuzijastima, niti vjetar u leđa euroskepticima.

Rasprava između njih i eurorealista, kojih je najviše, mora ići dalje, moramo se pripremiti za pregovore, rekao je premijer, ističući da briselska odluka ne treba niti malo obeshrabriti.

Opetovao je kako Hrvatska ne želi da se Europa dijeli na pitanju perspektive njenog ulaska u EU.

Želimo, rekao je, da EU bude jedinstvena u ocjeni da Hrvatska treba EU i Unija Hrvatskoj, to nije jednosmjerna, nego dvosmjerna ulica.

Važnim drži usvajanje Pregovaračkog okvira u kojemu, među inim, jasno stoji da proces približavanja EU nije zaustavljen, nego nastavljen, u kojemu se naglašava individualan pristup.

EU od jučer, dodao je, ima i zajednički stav da puna suradnja Hrvatske i Haaškog suda ne znači da je general Ante Gotovina u Haagu, nego da Hrvatska poduzima sve da riješi i taj, jedini preostali otvoreni slučaj u toj suradnjii.

Premijer navodi i da jučer, nije bilo glasovanja o odgodi pregovora s Hrvatskom, glasovalo se o tome postoji li puna suradnja ili ne.

Osobno misli da nije dobro da nije postignut konsenzus, siguran je, kaže, da bi bilo daleko bolje da su pregovori otpočeli danas, jer je Hrvatska nedvojbeno to zaslužila.

No, naša je zadaća nastaviti istim putem, poručio je Sanader.

Sanader je najavio i nove diplomatske aktivnosti, poručivši kako se time neće u drugi plan staviti domaća, prije svih gospodarska pitanja. Ulazak u EU neće riješiti naše domaće probleme, domaću zadaću moramo rješavati sami, poručio je premijer Sanader.



Pisane vijesti