Predsjednik Sanader: Vlada će učiniti sve da se obrani istina o Domovinskom ratu

Hrvatska Vlada poduzima niz koraka i dalje će poduzimati sve da se obrani istina o Domovinskom ratu u kojem je Hrvatska bila žrtva agresije, kazao je danas premijer Ivo Sanader na zamolbu novinara da komentira jučerašnju objavu iz Haaga da se optužbe za zločinački pothvat temelje na transkriptima poslanima iz Ureda Predsjednika.

ZAGREB, 28. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada poduzima niz koraka i dalje će poduzimati sve da se obrani istina o Domovinskom ratu u kojem je Hrvatska bila žrtva agresije, kazao je danas premijer Ivo Sanader na zamolbu novinara da komentira jučerašnju objavu iz Haaga da se optužbe za zločinački pothvat temelje na transkriptima poslanima iz Ureda Predsjednika.

"Neću komentirati ovaj najnoviji razvoj događaja ali u svakom slučaju ostaje čvrsta obveza vlade da se obrani istina koju svi znamo - Hrvatska je bila napadnuta, imala je pravo na obranu i pobijedili smo u tom nametnutom ratu", izjavio je Sanader nakon sastanka sa sindikalnim čelnicima u zgradi Vlade.

Najavio je da Vlada u tom smislu poduzima sve da se istina obrani i u Haagu i pred svakom drugom međunarodnom institucijom.

Postoji tužiteljstvo, postoji obrana, ali postoji i način da se i kroz druge institute a u sklopu pravila Međunarodnog kaznenog suda dođe do istine, kazao je premijer.

Haško tužiteljstvo, prema predraspravnom podnesku u kojem je uoči suđenja u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" iznijelo pregled dokaznog materijala protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, dokazivat će tzv. zajednički zločinački pothvat transkriptima iz Ureda predsjednika.

Optužnica tereti trojicu hrvatskih generala da su, zajedno s tadašnjim državnim vrhom, isplanirali i proveli vojno-redarstvenu akciju Oluja s ciljem etničkog čišćenja tada okupiranih dijelova Hrvatske. Taj je plan, prema tužiteljstvu, osmišljen na brijunskom sastanku hrvatskog državnog i vojnog vrha 31. srpnja 1995. godine.



Pisane vijesti