Vlada: uskoro natječaji za prodaju Bizovačkih Toplica i Trimota

Hrvatska Vlada ovlastila je danas Hrvatski fond za privatizaciju da raspiše natječaje o prodaji Bizovačkih Toplica i imotskog Trimota.

ZAGREB, 28. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada ovlastila je danas Hrvatski fond za privatizaciju da raspiše natječaje o prodaji Bizovačkih Toplica i imotskog Trimota.

Natječaj za kupnju 99,41 posto dionica Bizovačkih Toplica bit će raspisan po početnoj cijeni 20 posto nominalne vrijednosti, odnosno nešto više od 26 milijuna kuna, dok će 97,78 posto dionica Trimota bit ponuđeno pod posebnim uvjetima, za jednu kunu, ali uz nekoliko obvezujućih uvjeta.

Ponuditelj za većinski paket dionica Trimota tako će trebati ponuditi popust za plaćanje svih dospjelih državnih potraživanja, a koja su krajem prošle godine iznosila 22,6 milijuna kuna, podmiriti obveze pokrivene državnim jamstvima koja iznose 4,2 milijuna kuna.

Potencijalni ponuditelji morat će se obvezati podmiriti sve dospjele obveze prema zaposlenicima, te ponuditi program podmirenja nedospjelih obveza prema HFP-u.

Sa sjednice, čiji je početak kasnio više od sat i pol zbog čega je većina novinara napustila Banske dvore, Vlada je Saboru uputila izmjene Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualne kapitalizirane štednje.

Tim je izmjenama, usklađenima s direktivama EU, precizirano da su u slučaju smrti osiguranika korisnici obiteljske mirovine članovi njegove obitelji utvrđeni Zakonom o mirovinskom osiguranju. Time je izjednačen krug korisnika obiteljske mirovine koji mirovinu ostvaruju iz obveznog osiguranja temeljem generacijske solidarnosti i individualne kapitalizirane štednje, odnosno drugog i trećeg mirovinskog stupa.

Izmjenama se također utvrđuje obveza usklađivanja mirovina iz drugog stupa sa inflacijom i to dva puta godišnje.

Saboru su upućene i dopune Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, kojima bi beneficirani staž imali i strojomonteri na brodu u pomorskoj brodogradnji, a 12 mjeseci računalo bi im se kao 14 mjeseci staža.



Pisane vijesti