Predsjednik Sanader: Vlada odbacuje kvalifikacije iz proširene optužnice

Premijer Ivo Sanader istaknuo je danas da Vlada smatra posve neprihvatljivima i odbacuje političke ocjene iz prijedloga proširene haaške optužnice protiv generala Markača i Čermaka, posebice kvalifikacije o 'zločinačkom pothvatu'.

ZAGREB,18. svibnja(Hina) - Premijer Ivo Sanader istaknuo je danas da Vlada smatra posve neprihvatljivima i odbacuje političke ocjene iz prijedloga proširene haaške optužnice protiv generala Markača i Čermaka, posebice kvalifikacije o 'zločinačkom pothvatu'.

Ne vidim osnove za nedavni prijedlog haaškog Tužiteljstva za proširenje optužnice, rekao je Sanader u Hrvatskom saboru.

Zastupnike je izvijestio da je Vlada već reagirala na proširenu optužnicu, pripremljena je njena pravna i politička analiza, hrvatski su prigovori upućeni u Den Haag.

Najavio je da će Hrvatska u prvom koraku, dakle u dijalogu s Tužiteljstvom, pokušati doći do promjene optužnice, odbacivanja neprihvatljivih kvalifikacija, a ako to ne uspije, koristit će institut prijatelja suda i uključiti se u sudski postupak.

Premijer je, citirajući dio prijedloga proširene optužnice i tvrdnje o 'zajedničkom zločinačkom poduhvatu organiziranom u svrhu etničkog čišćenja u kojemu je sudjelovao cjelokupni vrh države',ocijenio da tako široko postavljene tvrdnje šire načelo kolektivne odgovornosti što je,napominje, u opreci sa zadaćom utvrđivanja i kažnjavanja individualne odgovornosti.

Ocijeniti da je Oluja zločinački pothvat, s namjerom etničkog čišćenja, znači biti u izravnoj opreci s relevantnim dokumentima UN-a, tijela koje je osnovalo Haaški sud, rekao je Sanader.

Oluja, poručuje, nije bila zločinački pothvat, nego veličanstveni pothvat jednog naroda, oslobodilačka, legitimna i pravedna akcija i Hrvatska će to dokazati svugdje, pa i u Haagu.

Sanader pritom dodaje da se za počinjena nečasna djela ili zločine mora odgovarati, i to individualno.

Hrvatska, ističe, ne može dopustiti izjednačavanje legitimnog obrambenog rata od planirane agresije kojoj je cilj bio upravo etničko čišćenje hrvatskog naroda s okupiranih područja.

Podsjeća da je sa UNPA zona, odnosno međunarodne zaštite okupiranih dijelova Hrvatske, s njih protjerano na desetke tisuća Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva, a ubijeno više od 600 osoba.

Sanader ni jednog trenutka ne dovodi u pitanje punu suradnju s Haškim sudom, ističe da je ta suradnja nužna zbog povijesne istine, jer će se preko nje, uvjerava, utvrditi točne činjenice.

Politika suradnje s Haagom, kaže Sanader, određivala je sve poteze njegove Vlade i njegove osobne odluke u dosadašnjem mandatu, a ta je politika, dodaje, prihvaćena i u hrvatskoj javnosti te Saboru.

U Hrvatskoj danas, ističe premijer, nema realne političke opcije koja bi se protivila suradnji s Haagom u svim slučajevima, pa i u posljednjem preostalom slučaju generala Gotovine.

Premijer odbija nagađati o pokušajima revizije povijesnih činjenica iz razdoblja novije hrvatske povijesti, ističe da će Hrvatska sama pisati svoju povijest, te izražava uvjerenje da će i Haški sud držati do činjenica, istine i međunarodnog prava.

Sve to, kaže, jasno pokazuje koliko je skupa i dalekosežno pogubna svaka odluka da se pokuša izmaći vladavini prava, da se odbije suradnja s Haagom i odmetništvo pokuša nametnuti kao prihvatljivo ili čak herojsko ponašanje. Cijenu toga, kaže, plaća Hrvatska.



Pisane vijesti