Vlada s T-HT-om dogovorila jeftiniji ADSL

U informatizaciji Hrvatske ove je godine učinjeno mnogo, no kako bi se izbjeglo stvaranje "digitalnog jaza" među građanima, Vlada je poduzela niz aktivnosti, a u pregovorima s T-HT-om osigurala je znatno niže cijene priključivanja na širokopojasni internet, rekao je danas državni tajnik za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić na tematskoj sjednici saborskog Odbora za informatizaciju i medije.

ZAGREB, 17. svibnja (Hina) - U informatizaciji Hrvatske ove je godine učinjeno mnogo, no kako bi se izbjeglo stvaranje "digitalnog jaza" među građanima, Vlada je poduzela niz aktivnosti, a u pregovorima s T-HT-om osigurala je znatno niže cijene priključivanja na širokopojasni internet, rekao je danas državni tajnik za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić na tematskoj sjednici saborskog Odbora za informatizaciju i medije.

Kovačić očekuje da će se, uz 32.000 postojećih, do kraja godine na širokopojasnu mrežu priključiti još 100.000 novih korisnika.

Kao okvir za planiranje i praćenje informatizacije državne uprave istaknuo je program "Hitro.hr", a na primjedbe da je za sada riječ samo o posebnom šalteru u Fininim poslovnicama odgovara kako za on-line korištenje treba ispuniti niz preduvjeta.

Najavljujući postavljanje većeg broja internet-kioska u sklopu programa "Hitro.hr", Kovačić je ipak istaknuo važnost šaltera pri Fini, kako bi usluge bile dostupne i građanima koji ne koriste internet.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragan Schwarz najavio je, pak, da će svi učenici u Hrvatskoj, njih oko 600.000, na jesen dobiti e-mail.

U tijeku je i informatička izobrazba 1000 nastavnika, koji će u svojim školama podučavati učenike, druge nastavnike, ali i širu zajednicu, kazao je Schwarz, te napomenuo da Hrvatska za sada ima 1400 informatičkih učionica.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Igor Mihaljević podsjetio je da je digitalne zemljišne knjige, koje su na internetu dostupne od prošloga tjedna, u prva dva dana posjetilo 900.000 građana, i to 73 posto iz Hrvatske te 27 posto iz inozemstva.

Najavio je da će idućeg tjedna na internetu biti dostupni podaci zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Supetru, a očekuje i da će se na mrežu pravosudnih institucija do kraja ovog tjedna priključiti
60 do 70 sudova.


Na primjedbu HNS-ovca Antuna Kapraljevića da informatičko-komunikacijskoj industriji posao uvelike otežava nedostupnost jedinstvenoga matičnog broja građana, odgovorila je
pomoćnica državnog tajnika za e-Hrvatsku Dijana Šimić.


Potvrdila je da je Državni ured uočio taj problem pa će uskoro pokrenuti izmjene Zakona o matičnom broju.



Pisane vijesti