Sanader: Procesuiranje ratnih zločina stvar je pravosuđa

Pitanje procesuiranja nečasnih radnji i zločina počinjenih nakon Oluje nije nadležnost Vlade, već pravosuđa, izjavio je danas premijer Ivo Sanader, odgovarajući u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' na pitanje što Vlada čini na procesuiranju zločina nad srpskim civilima nakon akcije Oluja.

ZAGREB,18. svibnja(Hina) - Pitanje procesuiranja nečasnih radnji i zločina počinjenih nakon Oluje nije nadležnost Vlade, već pravosuđa, izjavio je danas premijer Ivo Sanader, odgovarajući u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' na pitanje što Vlada čini na procesuiranju zločina nad srpskim civilima nakon akcije Oluja.

"Vlada se ne može miješati u pravosudnu vlast", kazao je Sanader, odgovorivši na upit nezavisnog zastupnika Ive Banca.

Premijer je istaknuo da je hrvatsko pravosuđe već procesuiralo više od 4.000 osoba za koje se sumnja da su počinili nečasne radnje, što je, kaže, navedeno u tzv. Bijeloj knjizi.

"No, to nije Oluja, Oluja je sjajna i veličanstvena i nitko ne može baciti sjenu na tu akciju", naglasio je.

Ponovio je ranije ocjene da je haško Tužiteljstvo, u prijedlogu proširenja optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača "prešlo granicu", da su kvalifikacije iz te optužnice "apsurdne", ali i istaknuo da je Tužiteljstvo samo jedna strana u postupku.

"Tužiteljstvo je jedna strana, obrana druga, jednakopravna strana u postupku. Zašto bi se opterećivali onim što kaže Tužiteljstvo, a neveselili se onome što kaže obrana, da je optužnica apsurdna i da će je
zato biti lakše oboriti na sudu", kazao je Sanader.


Na Bančev upit što će učiniti da spriječi "aktualnu bjesomučnu medijsku kampanju protiv Carle del Ponte", premijer je odgovorio da Vlada nema namjeru miješati se u uređivačku politiku medija.



Pisane vijesti