Predsjednik Sanader za Vjesnik: Očekujem početak pregovora 17. ožujka

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u razgovoru za Vjesnik od ponedjeljka da očekuje kako će pristupni pregovori Hrvatske s Europskom unijom početi 17. ožujka, kao što je to Europsko vijeće odlučilo u prosincu prošle godine.

ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u razgovoru za Vjesnik od ponedjeljka da očekuje kako će pristupni pregovori Hrvatske s Europskom unijom početi 17. ožujka, kao što je to Europsko vijeće odlučilo u prosincu prošle godine.

"Pregovori trebaju početi ... jer je Hrvatska to zaslužila. I ja ih očekujem", izjavio je premijer Sanader za hrvatski dnevni list.

Sanader je naglasio da Hrvatska "već danas živi Europu", dodajući da su u zemlji uspostavljeni demokratski standardi poput funkcionirajuće demokracije i slobodnog tržišta, toleriranja različitosti, kulture dijaloga, vladavine prava, te poštivanja ljudskih i manjinskih prava.

Priznajući da je raspoloženje Unije oko pitanja otvaranja pregovora s Hrvatskom 17. ožujka podijeljeno, Sanader je podsjetio da "rasprave prije 'avisa' ili prije odluke o statusu kandidata nisu bile ništa manje intenzivne".

Također je ustvrdio da se "san o ujedinjenoj Europi ne smije zaustaviti na našim zapadnim i sjevernim granicama, kao što to ne smije biti slučaj ni na našim istočnim granicama". Izrazio je zadovoljstvo što su potporu Hrvatskoj za otvaranje pregovora dale njezine susjedne zemlje.

"Susjedne zemlje, logično, bolje poznaju situaciju u Hrvatskoj ili u susjednoj regiji nego netko drugi. Stoga je posebno dragocjena njihova procjena, i za nas i za Europsku uniju", kazao je Sanader.

Glede suradnje s Haškim sudom premijer je rekao da je "sad pitanje tko će ocijeniti poduzimamo li mi sve".

"Ponudio sam prijedlog koji je inicijalno dobro prihvaćen, a to je da pregovori počnu kako je i predviđeno te da EU putem nekog mehanizma kontrolira je li Hrvatska vjerodostojna u svojim akcijama", dodao je Sanader.

Izrazio je nadu da će posljednje pismo ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović predsjedatelju Vijeća ministara EU-a Jeanu Asselbornu o rezultatima poduzetih akcija, kao i razgovori glavnog državnog odvjetnika s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte uroditi plodom.

"Jer i Den Haag mora znati da svijet ne završava 17. ožujka 2005.", kazao je premijer, objasnivši da "Hrvatska ide dalje, a to znači i da naša obveza pune suradnje ostaje još na snazi".

Obveza pune suradnje s Den Haagom, dodao je premijer, ostaje na snazi i po hrvatskim zakonima i po rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.



Pisane vijesti