Predsjednik Vlade: 2009. godina ulaska u NATO i završetka pregovora s EU

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_2009_godina_ulaska_u_nato_i_zavrsetka_pregovora_s_eu.jpg

ZAGREB, 16. listopada 2008. (Hina) - Iduća godina bit će godina ulaska Hrvatske u NATO i završetka pregovora s Europskom unijom, izjavio je na početku današnje sjednice Vlade premijer Ivo Sanader.

"Razgovarao sam jučer s kolegama u Bruxellesu i mogu reći kako, uz pretpostavku da mi odradimo naš dio posla, možemo očekivati da će pregovori o ulasku u EU završiti iduće godine", rekao je premijer izvješćujući ministre o sudjelovanju na sastanku čelnika vlada i oporbenih čelnika iz redova Europske pučke stranke (EPP) koji se redovito održava uoči svakog summita EU.

Sanader je podsjetio kako Hrvatsku na tom putu očekuje niz zadaća, niz izazova, ali i da će korist imati i hrvatski građani. Ulaskom u EU profitirat će naši građani, jer ni u jednoj zemlji koje su u EU ušle u zadnjem krugu proširenja ne živi se lošije nego prije ulaska i ni jedna ne želi izaći iz Unije. Nadam se da će tako biti i s Hrvatskom, a za to moramo proći kvalifikacije, rekao je Sanader.

Najavio da će u ponedjeljak primiti sve hrvatske pregovarače na čelu s Vladimirom Drobnjakom kako bi im dao punu potporu za nastavak i završetak pregovor.

Sanader je zahvalio i socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima na odgovornom ponašanju. Tamo gdje je trebalo naći kompromise da bi ostvarili konačni rezultat, ulazak u EU, oni to i čine, kazao je.

Premijer je istaknuo da je jučer u Bruxellesu dobio punu potporu Hrvatskoj u njezinim nastojanjima, te rekao kako su sve kolege s kojima se susreo izrazile očekivanje da će Hrvatska iduće godine završiti pregovore o ulasku u EU.

Nakon toga uslijedit će određeno razdoblje pripremanja ugovora, a Hrvatska će raspisati referendum jer, naglasio je, o ulasku u EU odlučuju hrvatski građani.

Sanader je najavio i da bi do kraja studenoga Vlada trebala završiti svoj dio posla u usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim u ovoj godini. Sve potrebe zakonske propise, osim možda jednog koji će se prebaciti u iduću godinu, imat ćemo i prije nego smo planirali, krajem studenog kako bi na vrijeme bili upućeni u Hrvatski sabor, naglasio je premijer.



Pisane vijesti