Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sedamdesetoj obljetnici ustanove URIHO

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/28 studenoga/URIHO.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj obljetnici Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i sedamdesetoj obljetnici ustanove URIHO. 

Predsjednik Vlade čestitao je URIHO-u i Gradu Zagrebu što su razvili ustanovu koja je referentna za aktivnosti s osobama s invaliditetom, naglasivši kako se radi o sedamdeset godina nastojanja s jednom jednostavnom, ali ljudskom porukom uključivosti i solidarnosti.

Od 511 tisuća osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji ih je 30 posto, što govori o velikom ljudskom doprinosu njihovih tijela na uključivanju u radu, rekao je predsjednik Vlade i naglasio da i nazočnost više ministara, državnih tajnika i drugih visokih dužnosnika na svečanosti potvrđuje kako osobe s invaliditetom predstavljaju važan prioritet za aktualnu hrvatsku Vladu.

Plakete "Ivančica" dobili su ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb Vesna Muraj, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, KBC Zagreb, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Lidija Hrastić Novak, te predsjednica Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba Katarina Tonković.Također, nagrade Zagrebačkog sportskog saveza za osobe s invaliditetom dobili su odbojkaš Mile Čorluka iz Invalidskog odbojkaškog kluba Zagreb  i streljačica, tajnica Streljačkog kluba invalida rada - Zagreb Branka Trzun Makek.

Prije svečanosti održan je okrugli stol o 70 godina zaštitnog zapošljavanja u Hrvatskoj, te je prije nekoliko dana predstavljena spomen-knjiga „70 godina zaštitnog zapošljavanja“.

Naglasak knjige je na pokretanju lakšeg zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz mnogobrojne projekte pokrenute tijekom sedam desetljeća.

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, URIHO, pod tim imenom posluje od 1996. godine. Ustanova je pravni slijednim najstarije zaštitne radionice u Hrvatskoj koja je djelovala pod nazivom "Ivančica", osnovane 1946. godine u Zagrebu.

Djelatnost URIHO-a koja se odnosi na profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom od općeg je značaja za društvo u cjelini. Zaštitno zapošljavanje ostvaruje se u okviru gospodarskih programa za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarstvo, ortopediju, kartonažu i tisak.

Od ukupnog broja zaposlenika u ustanovi URIHO 51 posto čine osobe s invaliditetom različitih kategorija i profila.Ustanova URIHO u travnju 2009. godine otvorila je Radni centar, prvi u Hrvatskoj čija je uloga priprema osoba s invaliditetom za svijet rada.

Foto: Hina 

Pisane vijesti | Andrej Plenković