Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio karlovačku Aquatiku

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/listopad/22 listopada/aquatika.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je danas u Karlovcu Aquatiku, prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj.

Riječ je o jedinstvenom konceptu akvarija koji svojim posjetiteljima pruža osjećaj pravog putovanja rijekom – od njenog izvora, preko podzemlja, pa do ušća. Projekt je sufinancirala Europska unija, a proveden je u suradnji Grada Karlovca i Razvojne agencije Karlovačke županije. 
 
Prostire se na oko 3.000 kvadratnih metara koji prate tok tipične krške rijeke, počevši s izvorom na trgu, a potom spuštajući se u podrumsku etažu sa špiljskim i močvarnim staništima. U njemu posjetitelji mogu vidjeti više od 100 vrsta riba te čak 40 endemskih vrsta raspoređenih u 25 akvarija. Sveukupno se radi o gotovo 5.000 živih jedinki, čija masa premašuje jednu tonu. 

Važnost i vrijednost ideje o izgradnji prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj prepoznala je Europska unija uvrstivši projekt u „TOP 152 od ukupno 144 prijavljena projekta. 
 
„Ovo je jedan od projekata koji se materijalizirao, koji je vidljiv, koji je obogatio ponudu Karlovca u smislu turizma, u smislu obrazovanja i u smislu senzibiliziranja za ovu jedinstvenu situaciju. To je bogatstvo da živi na četiri rijeke, da ima veliku i bogatu povijest, da ima ovaj divan akvarij koji će omogućiti svim studentima, istraživačima, zainteresiranima i turistima, da vide kakvo je bogatstvo ovih rijeka i kakav sve život u njima postoji. Ovo je izvanredan primjer što znači dodana vrijednost Europske unije. Praktički 98 posto sredstava dobiveno je iz europskog proračuna. Stoga je jasno zašto je članstvo u Europskoj uniji dobro i korisno, koliko će ljudi ovdje uz Koranu proći u budućnosti i koliko će Aquatika postati amblematična za ponudu Karlovca i Karlovačke županije“, naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na otvaranju Aquatike sudjelovala je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalnih politika Nada Murganić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Foto: Aquatika/Hina 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković