Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio odluku Suda Bosne i Hercegovine

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/1 prosinca/8 sjednica_9.JPG

„Ostajemo na tragu naše politike da ćemo pružiti i konzularnu i pravnu i materijalnu pomoć osumnjičenicima, naravno poštujući neovisnost pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine“, kazao je predsjednik Vlade.

Na početku današnje, 8. sjednice Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Andrej Plenković podsjetio je još jednom na rast bruto domaćeg proizvoda za 2,9 posto u trećem tromjesečju ove godine, naglasivši da to ujedno i najbrži rast u zadnjih osam godina. „Smatram da je to vrlo dobro i poticajno za ukupno ozračje u Hrvatskoj, za optimizam, potvrdu dobroga smjera u kojem zemlja ide i kojem Vlada nastoji dati svoj doprinos“, kazao je, dodavši da je to i na tragu Vladinih smjernica gospodarske i fiskalne politike i projekcijama za 2017. i 2018. godinu. "Očekujem da će aktivne mjere gospodarske politike, u kontekstu čvrste političke stabilnosti, koja je preduvjet svakog gospodarskog rasta, omogućiti da u idućoj godini ostvarimo rast od 3,2 posto“, rekao je i zaključio: „Zahvaljujem prije svega hrvatskom gospodarstvu na njihovom poduzetničkom duhu i rezultatima koje su ostvarili, a naravno da je tome pridonio i rad prošle Vlade“.

Predsjednik Vlade pozdravio je rješenje Suda Bosne i Hercegovine koji je ukinuo pritvor devetorici hrvatskih državljana iz Orašja uhićenih potkraj listopada. „Ostajemo na tragu naše politike da ćemo pružiti i konzularnu i pravnu i materijalnu pomoć osumnjičenicima, naravno poštujući neovisnost pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine. I u svim našim naporima tražiti rješenja koja su na crti zaštite hrvatskih interesa i hrvatskih državljana“, ustvrdio je.

Osvrnuo se i na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, koji se obilježava u subotu, 3. prosinca. Predsjednik Vlade najavio je da će se danas, zajedno s ministrima, sastati s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom. „Saslušat ćemo njihove potrebe i ideje za unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom kojih u Hrvatskoj ima 511 tisuća i 80 milijuna na razini Europske unije", kazao je. Naglasio je kako je potrebno stvarati i jačati sve preduvjete za njihovu potpunu uključenost u hrvatsko društvo. Podsjetio je i da Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku radi na novoj nacionalnoj strategiji za osobe s invaliditetom za razdoblje 2016. - 2020. „Trudit ćemo se kao Vlada stvoriti jednake mogućnosti za sve“, istaknuo je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković