Predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/4 listopada/Njemačka ministrica/DSC_5581.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Ursulom von der Leyen.

Na samom početku susreta obostrano su potvrđeni tradicionalno vrlo dobri i partnerski odnosi dviju zemalja, članica Sjevernoatlantskoga saveza i Europske unije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da je Savezna Republika Njemačka najvažniji europski partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti, a intenzivna obrambena suradnja, od mirovnih misija i operacija, izgradnje obrambenih sposobnosti i vojno-tehničke suradnje, čini značajan dio ukupnih odnosa Hrvatske i Njemačke.

Posebno su istaknute snažne prijateljske veze dviju država, kao i zajednička predanost europskim ciljevima te sigurnosti na prostoru Europske unije, ali i u okviru djelovanja Sjevernoatlantskoga saveza.

Sukladno odluci Hrvatskoga sabora od 30. lipnja 2017. godine, pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovat će od prosinca u NATO aktivnostima ojačane prisutnosti u Republici Litvi,  u borbenoj skupini pod vodstvom Savezne Republike Njemačke, čime Hrvatska iskazuje solidarnost i odgovornost za kolektivnu sigurnost euroatlantskoga prostora.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović.

Pisane vijesti | Andrej Plenković