Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Mostaru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravit će u posjetu Bosni i Hercegovini, u Mostaru, 9. i 10. travnja 2018. godine. Uz predsjednika Vlade bit će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.
 
Odnosi s Bosnom i Hercegovinom jedan su od prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva hrvatske Vlade. Republika Hrvatska nastavlja pružati potporu Bosni i Hercegovini, osobito na njezinom europskom putu, i predana je političkoj suradnji u duhu dobrosusjedskih veza te daljnjem jačanju gospodarskih odnosa.
 
Posvećenost brojnim temama od obostrane važnosti i interesa potvrđena je i na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, koja je održana u srpnju 2017. u Sarajevu.
 
Prvog dana posjeta Bosni i Hercegovini, predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočit će prijemu u povodu otvorenja Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru. Bosna i Hercegovina je značajan vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a predstavništvo HGK u toj zemlji olakšat će suradnju hrvatskih i bosanskohercegovačkih gospodarstvenika. S istim je ciljem prije nekoliko dana ponovno otvoren ured HGK u Sarajevu.
 
Nakon prijema, predsjednik Vlade sudjelovat će na večeri lidera regije.
 
Drugog dana posjeta predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na otvorenju 21. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. Mostarski sajam jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji. Na sajmu će se predstaviti izlagači iz dvadesetak zemalja, od kojih su najzastupljenije zemlje susjedstva te Kina, Mađarska i Italija. Hrvatski izlagači na sajmu su prisutni od samih početaka, a Hrvatska je bila zemlja partner Sajma 2009., 2012. i 2017. godine.
 
 
 
Program, ponedjeljak, 9. travnja:
18.00               Prijem u povodu otvorenja Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru (Hrvatski dom Hercega Stjepana Kosače, Trg hrvatskih velikana bb)
 
19.00               Večera za lidere regije u organizaciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića (Ljetnikovac Radobolja, Kraljice Katarine 11 a)
 
Utorak, 10. travnja:
11.00               Svečanost otvorenja 21. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. (Rodoč bb, Paviljon 1)

Najave