Predsjednik Vlade bez komentara na navode da je Slovenija glasovala protiv RH u UN-u

"Ja sam čuo te spekulacije, ali one nisu potvrđene. Naime, glasovanje u Općoj skupštini UN-a je tajno i stoga je teško reći kako je tko glasovao i čiji je to jedan glas koji u trećem krugu glasovanja Hrvatska nije dobila. Ali, pustimo, to je toliko velika pobjeda da taj jedan glas ne treba uopće komentirati", rekao je Sanader prilikom dolaska na summit Europske pučke stranke, koji se održava u četvrtak u Lisabonu.

LISABON,18. listopada (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader nije htio u četvrtak u Lisabonu komentirati spekulacije da je Slovenija glasovala protiv članstva Hrvatske kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

"Ja sam čuo te spekulacije, ali one nisu potvrđene. Naime, glasovanje u Općoj skupštini UN-a je tajno i stoga je teško reći kako je tko glasovao i čiji je to jedan glas koji u trećem krugu glasovanja Hrvatska nije dobila. Ali, pustimo, to je toliko velika pobjeda da taj jedan glas ne treba uopće komentirati", rekao je Sanader prilikom dolaska na summit Europske pučke stranke, koji se održava u četvrtak u Lisabonu.

Čelnici EPP-a, grupacije demokršćanskih i pučkih stranaka, tradicionalno se sastaju uoči svakog summita EU-a.

Zbog činjenice da je Hrvatska izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti, Sanader je ocijenio da Zagreb ima "dobar, možda i najjači do sada međunarodni položaj".

"Pojedine grupacije će lobirati kod Hrvatske, kao i kod drugih članica Vijeća sigurnosti, da glasuju za ovu ili onu varijantu. Prema tome, sama činjenica da ćemo biti vrlo tražena adresa svjedoči o tome da ćemo biti u puno boljem položaju, što će se naravno odraziti i na naše pregovore s EU-om i za NATO. Ali, da ne bi bilo nesporazuma, ne na način da dobijemo neki popust, jer mi ćemo odraditi sve kriterije, sve pregovore, ali ćemo biti u bitno drugačijoj situaciji nego prije tri dana", rekao je Sanader.

Članstvom u Vijeću sigurnosti Hrvatska će dvije godine "biti za stolom svjetske vlade koja odlučuje o svim bitnim pitanjima za mir, sigurnost i budućnost svijeta", dodao je hrvatski premijer.

Sanader je rekao da očekuje da će pitanje konačnog statusa Kosova biti tema u Vijeću sigurnosti i prije nego što Hrvatska formalno postane članicom 1. siječnja. Dodao je da će u slučaju da se o tome bude raspravljalo tijekom sljedeće godine, on kao premijer usuglasiti stajalište s predsjednikom Republike te da će to stajalište biti usklađeno i s pozicijom Europske unije.

I Europska komisija je u četvrtak čestitala Hrvatskoj za izbor u Vijeće sigurnosti. "Europska komisija želi Hrvatskoj svaki uspjeh u toj zahtjevnoj misiji nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a", rekla je za Hinu glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje Krisztina Nagy.

Premijer Sanader je za slovenskog oporbenog političara Zmagu Jelinčiča, koji je Hrvate nazvao "stokom", rekao da spada u "antologiju političke gluposti".

"Ne očekujem da bi premijer Janez Janša trebao komentirati ili se ispričati u ime Zmage Jelinčiča. On, bez ikakve konkurencije, spada u antologiju političke gluposti na jugoistoku Europe i to ne treba komentirati", rekao je Sanader.

Premijer je potvrdio da će se Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) početi primjenjivati od 1. siječnja sljedeće godine, demantiravši da se o novoj odgodi dogovorio s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

"To što se piše ne zanima me. Čuli ste moje izjave u Hrvatskoj. ZERP ide od 1. siječnja, rekao je.

Na summitu EPP-a sudjeluje osam premijera ili predsjednika zemalja članica EU-a - Angela Merkel (Njemačka), Jan Peter Balkenende (Nizozemska), Kostas Karamanlis (Grčka), Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Aigars Kalvitis (Latvija) i Traian Basescu (Rumunjska) te austrijski vicekancelar Wilhelm Molterer.

Na summitu sudjeluje i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering.

Uz hrvatskog premijera također će sudjelovati i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, te premijeri Makedonije i Albanije Nikola Gruevski i Sali Berisha.

Tema summita EPP-a je reformski ugovor EU-a, koji bi trebao biti usuglašen tijekom summita EU koji počinje u četvrtak navečer.

Sanader je rekao da je u srijedu navečer na sastanku predsjedništva EPP-a jedna od tema bila i Hrvatska, ali novinarima zasad nije htio otkriti detalje.

Istaknuo je da od HDZ-u srodnih europskih stranaka očekuje potporu, ali da je još važnije što će o tome reći hrvatski birači na skorašnjim izborima.

"Očekujem sigurno da će vodeći ljudi EPP-a znati reći što je moja vlada učinila u protekle četiri godine, ali je puno važnije što će o tome reći hrvatski birači", rekao je premijer Sanader.



Pisane vijesti