Potpredsjednica Vlade na dodjeli automobila za 100%-tne hrvatske ratne vojne invalide

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas ključeve automobila dvanaestorici 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine koji su to pravo po prvi put ostvarili od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
Uputivši zahvalu svim 100%-tnim HRVI I. skupine na svom izuzetnom doprinosu u Domovinskom ratu, potpredsjednica Kosor istaknula je kako je skrb za njih jedan od prioriteta ove Vlade. U tom smislu podsjetila je kako je u dosadašnjem mandatu Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, uz današnjih 12 automobila, dodijelilo ukupno 347 automobila za 100%-tne HRVI I. skupine koji su to pravo, unatoč obvezi bivše Vlade, ostvarili po prvi put, ili im je sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji nakon zakonskog roka od 7 godina dodijeljen novi automobil. Napomenula je kako se 7 automobila planira još pojedinačno dodijeliti do kraja ove godine. Za nabavu automobila za 100%-tne HRVI I. skupine Ministarstvo je tijekom posljednje četiri godine ukupno izdvojilo oko 35 milijuna kuna.


Potpredsjednica Kosor osvrnula se i na ostale aktivnosti usmjerene prema 100%-tnim HRVI I. skupine i članovima njihovih obitelji. Rekla je pritom kako je u ovom mandatu riješen status njegovateljima 100%-tnih HRVI I. skupine u pogledu prava na bolovanje i zaštitu za vrijeme trajanja bolesti te uplate doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Također je rekla kako se u suradnji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva obrane i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje provodi programa liječenja 100%-tnih HRVI I. skupine u hiperbaričnoj komori u Splitu, te kako je nedavno Udruzi 100%-nih HRVI I. skupine dodijelila na korištenje kuću u Zaprešiću koja je u državnom vlasništvu, a koju će moći koristiti članovi Udruge tijekom liječenja i zdravstvenih pregleda u Zagrebu. Napomenula je kako je dodjelom 36 kuća, te izgradnjom još jedne kuće koja je u tijeku, u ovom mandatu dovršeno i stambeno 100%-tnih HRVI I. skupine. Također je rekla kako će članovima Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine i ove godine tradicionalno biti dodijeljene kartice za gorivo INA-e.
Predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine Đuro Glogoški uputio je zahvalu potpredsjednici Kosor i Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na dodijeljenim automobila za 100%-tne HRVI I. skupine, te za dosadašnje aktivnosti za 100%-tne HRVI I. skupine pokrenute u mandatu ove Vlade, kao primjerice nabavku ortopedskih pomagala u godišnjem iznosu od preko 2 milijuna kuna i financijsku pomoć u organizaciji tradicionalnih godišnjih zdravstveno-savjetodavnih simpozija 100%-tnih HRVI I. skupine.




Pisane vijesti