Predsjednik Vlade: Bijela knjiga je politikantski pristup u rješavanju problema

Premijer Ivo Sanader ponovno je danas odbacio slovensku tzv. Bijelu knjigu te izrazio nadu da će susjedi ipak pristati na hrvatski prijedlog da se sporna granična pitanja rješavaju pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

ZAGREB, 27. lipnja (Hina) - Premijer Ivo Sanader ponovno je danas odbacio slovensku tzv. Bijelu knjigu te izrazio nadu da će susjedi ipak pristati na hrvatski prijedlog da se sporna granična pitanja rješavaju pred međunarodnim pravosudnim tijelom.

"Odbacujemo Bijelu knjigu, to je politikantski pristup rješavanju problema", rekao je Sanader u Hrvatskom saboru poručivši da "nema šanse proći ono što je ministar Rupel napisao u toj knjizi".

Ponovio je da Vlada kao odgovor priprema Plavu knjigu, te Dragutinu Lesaru (HNS) potvrdio da će objaviti precizne karte graničnih područja na Muri kako bi otklonila sve nedoumice oko granice.

Odbacio je tvrdnje Antuna Kapraljevića (HNS) da Vlada politički i financijski izolira lokalne jedinice u kojima HDZ nije na vlasti, pozvavši ga da, ako zna za takve slučajeve, to prijavi Vladi kako bi ih ispravila.

Nasilje u obitelji treba beskompromisno osuđivati i svakodnevno suzbijati, nasilnici moraju biti javno obilježeni, prema njima ne smije biti milosti, rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor Ireni Ahel (HDZ) koja je tražila komentar nedavnog ubojstva pred Domom za nezbrinutu djecu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici.

Uskoro bi se trebalo stati na kraj iskrcavanju balastnih voda u unutarnjim hrvatskim vodama i zagađenju Jadrana. Ministar mora Božidar Kalmeta najavio je, naime, da uskoro na snagu stupa pravilnik koji će urediti to pitanje.

Na problem ispuštanja balastnih voda na primjeru brodara koji prevoze kamen iz Šibenika u Italiju, upozorila je Mirjana Brnadić (HDZ).

Kalmeta je potvrdio i da će se 30. lipnja ove godine, tri mjeseca prije plana, u promet pustiti posljednjih 30 kilometara autoceste Zagreb-Lipovac.



Pisane vijesti