Predsjednik Vlade: Ugovor iz splitskog škvera nije štetan

Premijer Ivo Sanader danas je u Saboru ponovio da, po Vladinim informacijama, ugovor o prodaji četiri broda iz splitskog brodogradilišta na Cipar nije štetan, a Marina Jurjevića (SDP) pozvao je da ne donosi zaključke o 'pranju' šest milijuna dolara dok se ne istraži cijeli slučaj.

ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je u Saboru ponovio da, po Vladinim informacijama, ugovor o prodaji četiri broda iz splitskog brodogradilišta na Cipar nije štetan, a Marina Jurjevića (SDP) pozvao je da ne donosi zaključke o 'pranju' šest milijuna dolara dok se ne istraži cijeli slučaj.

Krajnje je "nedemokratski i komunistički" presuđivati dok ne završi istraga, rekao je Sanader Jurjeviću.

"Od kuda vam pravo da, u pravnoj državi, optužujete i presuđujete, tako se radilo u bivšem sustavu kada je vaš stric optuživao i osuđivao ljude bez suda, optužnice i presude, a ljudi su streljani", poručio je premijer SDP-ovu zastupniku.

Jurjević je odgovorio da se premijer ne bi smio tako ponašati i vrijeđati zastupnike.

Ponovljeno pitanje o splitskom škveru Jurjević je, pak, dopunio tvrdnjom da su se u cijeli slučaj uključili Interpol, FBI i austrijska policija, da je hrvatski MUP poslao pismo austrijskim kolegama o sumnji u pranje novca, odnosno da je novac išao iz Splita na Cipar, iz Cipra u Graz, a iz Graza natrag u Zagreb.

Premijera je prozvao da je, iako je znao za spomenute sumnje, dezinformirao javnost kada je na zadnjem 'aktualcu' izjavio da nema sumnje o štetnosti spomenutog ugovora.

Sanader je potvrdio da u pismu MUP-a stoji da se istražuju sve radnje oko ugovora, ali i istaknuo da Vladine informacije govore da ugovor nije štetan, te da tako misle i radnici splitskog škvera.

Protiv članova Uprave i NO Brodosplita bila je podnesena anonimna kaznena prijava da su sklapanjem štetnih ugovora prouzročili štetu od najmanje 16 milijuna dolara. Splitsko-dalmatinska PU je 3. lipnja izvijestila da je dovršila izvid, a po (tadašnjoj) informaciji iz županijskog Odvjetništva, policija nije utvrdila elemente kaznenog djela.

Na današnjem 'aktiualnom satu' premijer Sanader je insinuacijama nazvao i navode Antuna Vujića (SDP) da se u novinskoj kući Vjesnik provode čistke, zastrašivanje i suspenzije novinara te da taj list prerasta u HDZ-ovo stranačko glasilo.

Nemam nikakvih saznanja o tome i to odbacujem kao insinuaciju, rekao je premijer.

Odbacio je tvrdnje Nenada Stazića (SDP) da je u 916 dana mandata njegove Vlade na mjestima savjetnika u ministarstvima zaposleno 1.212 osoba, dakle 1,3 savjetnik dnevno.

Sve što ste rekli nema veze sa politikom moje Vlade, niti je taj broj točan, rekao je Sanader, na što je Stazić upitao koliko je osoba zaposleno u POA-u kako bi ih se potom moglo zaposliti u druge državne institucije bez javnog natječaja.



Pisane vijesti