Predsjednik Vlade: Imamo snažne argumente kada je riječ o graničnim pitanjima sa Slovenijom

Pozivajući se na petnaestogodišnje iskustvo pregovora (o grani) između Hrvatske i Slovenije, premijer Ivo Sanader izjavio je da ne vidi previše razloga za optimizam da će Slovenija prihvatiti službeni hrvatski poziv za izlazak pred međunarodne institucije.

ZAGREB, 27. lipnja (Hina) - Pozivajući se na petnaestogodišnje iskustvo pregovora (o grani) između Hrvatske i Slovenije, premijer Ivo Sanader izjavio je da ne vidi previše razloga za optimizam da će Slovenija prihvatiti službeni hrvatski poziv za izlazak pred međunarodne institucije.

U Hrvatskoj imamo snažne argumente kad je riječ o otvorenim graničnim pitanjima sa Slovenijom i objavit ćemo ih u Plavoj knjizi, odgovorio je premijer Đurđi Adlešić (HSLS) koja drži da "dopisivanje, odnosno knjiga na knjigu" ne bi smjelo potrajati do slijedeće godine koja je u Hrvatskoj izborna.

Potvrdio joj je da će Plava knjiga, koju će pripremiti najbolji hrvatski stručnjaci, prije izlaska u javnost biti predstavljena parlamentarnim strankama kako bi ju pogledali, eventualno popravili, dali prijedloge.

Na inzistiranje Luke Roića (HSS) da se najkasnije do sredine rujna aktivira zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), Sanader je uzvratio da se ZERP primjenjuje na sve zemlje osim članica EU.

Osim toga, dodao je, odluku o ZERP-u donio je Hrvatski sabor, pa će ju on i promijeniti, kad za to dođe vrijeme.

Premijer kaže i da hrvatskim ribarima ne šteti to, nego činjenica da ni jedna vlada, do sadašnje, nije pokušala riješiti njihov ključni problem - nedostatak moderne i opremljene flote.



Pisane vijesti