Predsjednik Vlade: Bude li interes za HT ovakav moguće povećanje postotka za javnu ponudu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_bude_li_interes_za_ht_ovakav_moguce_povecanje_postotka_za_javnu_ponudu.jpg

Premijer Ivo Sanader najavio je danas da će, bude li interes za javnu ponudu dionica HT-a kao do sada, Vlada vrlo brzo razmotriti mogućnost da dodatno poveća postotak dionica za javnu ponudu, odnosno da taj postotak bude i veći od sadašnjih 20 do 23 posto dionica.

ZAGREB, 20. rujna 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader najavio je danas da će, bude li interes za javnu ponudu dionica HT-a kao do sada, Vlada vrlo brzo razmotriti mogućnost da dodatno poveća postotak dionica za javnu ponudu, odnosno da taj postotak bude i veći od sadašnjih 20 do 23 posto dionica.

"Bude li interes ovakav kao do sada, 20 do 23 posto dionica HT-a u javnoj ponudi bit će malo, pa će Vlada u primjerenom roku, vrlo brzo, možda početkom idućeg tjedna, razmotriti i dodatni postotak dionica za javnu ponudu", izjavio je Sanader na početku današnje sjednice Vlade s koje je poručio i da njegova Vlada neće uvoditi porez na kapitalnu dobit.

Prema najnovijim informacijama, interes za dionice HT-a u javnoj ponudi je iznad svih očekivanja, kazao je premijer, napominjući da točne brojke ne može iznositi.

Javna ponuda dionica HT-a počela je u ponedjeljak, 17. rujna i izazvala i veliki interes hrvatskih građana koji će do 27. rujna moći podnositi ponude za kupnju dionica uz pravo prvenstva i posebne pogodnosti do iznosa od 38.000 kuna, kao i nepovlaštene ponude iznad tog iznosa, dok institucionalni investitori svoje ponude moći podnositi do 1. listopada.

Premijer je s današnje sjednice poručio i da njegova Vlada neće uvoditi porez na kapitalnu dobit, te da to smatra apsolutno pogrešnom politikom.

To ne znači poziv hrvatskim građanima da kupuju dionice, to je odluka svakog osobno, o tome se mogu savjetovati sa savjetnicima, brokerima, kazao je, napominjući i da svi moraju biti svjesni da je ulaganje na tržište kapitala rizik.

Istaknuo je da su u Vladi ponosni na činjenicu da je transparentnim privatizacijama Ine i HT-a pokazala da postoji potencijal za razvoj hrvatskog tržišta kapitala, te da hrvatski građani, što se tiče obrazovanosti o tome, nisu ništa nepismeniji od građana europskih zemalja.

"Želimo popratnim mjerama, zakonodavstvom, ovako transparentnim privatizacijama ojačati hrvatsko financijsko tržište", poručio je.

"Jačanje hrvatskog tržišta kapitala se sada događa i to bi netko htio uškopiti", kazao je Sanader, odgovarajući time na neke primjedbe oporbe i najave nekih stranaka o uvođenju poreza na kapitalnu dobit.

Možda će to, kaže, doći za pet, šest, sedam godina kada stanemo uz bok razvijenim zemljama.



Pisane vijesti