Predsjednik Vlade: bude li moguće do kraja godine i nove privatizacije javnom ponudom

ZAGREB, 27. rujna 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da će Vlada vjerojatno ići na pripremu još nekih privatizacija do kraja ove godine, bude li to moguće provesti terminski i zakonodavno, kako onih inicijalnom javnom ponudom, tako i sekundarnom javnom ponudom.

"Vjerojatno ćemo ići u pripremu još nekih privatizacija, bilo inicijalnom, bilo sekundarnom javnom ponudom, a o svemu ćemo na vrijeme izvijestiti javnost", izjavio je premijer Sanader nakon prijama predstavnika MUP-a u povodu Dana policije.

Pritom nije izrijekom spomenu ni jednu tvrtku, već je napomenuo da je u Vladi formirana posebna radna skupina kojoj je zadaća pripremiti koje bi kompanije slijedeće mogle u privatizaciju.

Istaknuo je da privatizacija hrvatskih poduzeća nije vezana za izbore, da se financijsko tržište u Hrvatskoj dobro razvija, te da Vlada želi pružiti mogućnost svim ulagačima, i privatnim i institucionalnim, da ulažu u privatizaciju domaćih tvrtki.

"Siguran sam da je ovaj način privatizacije (INA i HT) najbolji i najtransparentniji, pa ćemo s tim nastaviti neovisno o izborima. Naravno, ako to bude terminski moguće i s obzirom na veliki interes ulagača", rekao je Sanader.

Ponovio je da privatizacija nije vezana uz predstojeće izbore, da se u privatizaciju Ine krenulo puno prije izbora, da se privatizacija HT-a također najavljivala prije, a sve iz razloga da se namaknu potreba sredstva za povrat umirovljeničkog duga.

Sanader očekuje da će nakon isplate četvrte rate duga umirovljenicima, druge rate obeštećenja korisnika obiteljskih mirovina, te prve rate duga onima koji su se odlučili za isplatu punog iznosa duga u duljem roku, ostati novca od privatizacije HT-a. Ali ta će sredstva, najavio je, ići za isplatu duga umirovljenicima koji su se odlučili na puni iznos na rok od šest godina.

"Ovo nisu veliki privatizacijski projekti, nego transparentna privatizacija u kojoj sudjeluju građani, jer da nije bilo velikog interesa za dionice Ine i HT-a ne bi o ovome uopće razgovarali. Zašto ne bi hrvatski građani kupovali naša poduzeća, pogotovo ako su uspješna. Uopće nas ne zanima jesu li sada izbori ili nisu", istaknuo je premijer.

Dodao je da nema ništa protiv ulaska stranog kapitala u hrvatska poduzeća, ali i da hrvatskim građanima treba omogućiti da se uključe u takvu vrstu ulaganja.

"Postoji veliki interes i zašto ne dopustiti onima koji to žele da sudjeluju u privatizaciji, zašto sve prodavati strancima, protiv sam toga", rekao je Sanader.

Upitan misli li Vlada do izbora privatizirati Croatia osiguranje, Sanader je odgovorio da ne zna što će se dogoditi u iduća dva mjeseca, da je jučer u Saboru tu tvrtku spomenuo kao jednu od mogućih privatizacijskih procesa putem inicijalne javne ponude, ali da će o svemu odlučiti Vladina radna skupina.



Pisane vijesti