Predsjednik Vlade: - CEFTA I SEECP su prostor za vježbu za buduće članstvo u EU

Hrvatska će biti vrlo aktivna u promoviranju CEFTA-e i Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), dvije inicijative koje će poslužiti kao prostor za vježbu za buduće članstvo u Europskoj uniji, izjavio je u petak hrvatski premijer Ivo Sanader na 2. Crans Montana Forumu u Zagrebu.

ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska će biti vrlo aktivna u promoviranju CEFTA-e i Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), dvije inicijative koje će poslužiti kao prostor za vježbu za buduće članstvo u Europskoj uniji, izjavio je u petak hrvatski premijer Ivo Sanader na 2. Crans Montana Forumu u Zagrebu.

"CEFTA i SEECP u idućim će mjesecima i godinama sve više dobijati na važnosti i one će poslužiti kao prostor za vježbu za buduće članstvo u Uniji", rekao je premijer na plenarnoj sjednici "Proširenje Europe: Vrijeme je za jugoistočnu Europu!".

"Obje inicijative, CEFTA i SEECP, zajedno s Paktom o stabilnosti, imaju za krajnji cilj puno članstvo u EU-u jer Europa, Europska unija, neće biti potpune sve dok sve zemlje iz ove regije ne uđu u članstvo", kazao je.

To je naše mišljenje, nastavio je Sanader, i stoga će Hrvatska biti vrlo aktivna u promoviranju CEFTA-e, promoviranju slobodne trgovine, i to nije važno samo zbog političkih razloga već je još važnije za ekonomiju i trgovinu. Govoreći o SEECP-u, on je podsjetio da taj proces uključuje više zemalja od CEFTA-e, te da su u njegovom članstvu Grčka i Turska.

"RH će preuzeti u svibnju jednogodišnje predsjedanje SEECP-om i imamo vrlo ambiciozan plan. To je razlog da vjerujemo da je konačno došlo vrijeme za naše susjede da imaju vrlo jasnu, svijetlu perspektivu članstva u EU-u", istaknuo je.

Hrvatska želi pridonijeti nastojanjima međunarodne zajednice, EU-a, Pakta o stabilnosti i drugih međunarodnih organizacija koje su uključene u postizanje trajnog mira u jugoistočnoj Europi i njezino će djelovanje biti u skladu s onim međunarodne zajednice, kazao je.

Govoreći o zamoru nekih članica EU-a od proširenja, Sanader je rekao da su se sudionici Crans Montana Foruma složili da unatoč tom zamoru, raspravama o apsorpcijskim mogućnostima i granicama Europske unije "ovaj dio Europe ne bi trebao i ne može biti zaboravljen".

Adnan Terzić, premijer BiH, kazao je u svom govoru na sjednici da širenje EU-a na jugoistok Europe nije samo interes ove regije i zemalja pojedinačno. "Europski integracijski procesi kao globalni povijesni presedan neće moći dobiti ocjenu ukoliko se ostavi crna rupa na karti Europe", kazao je.

EU mora, nastavio je Terzić, ako želi dobitnu kombinaciju i za sebe i za regiju, prihvatiti odgovornost za svoju povijesnu ulogu, a ne izbjegavati je.

"Danas u BiH politički predstavnici svih naroda, svih političkih opcija, slažu se oko jednog pitanja, a to je da je ključ trajnog stabiliziranja BiH integracija u Europsku uniju", rekao je Terzić istaknuvši da je to mišljenje i javnosti te da prema ispitivanjima javnog mišljenja 80 posto građana BiH podržava budućnost svoje zemlje u EU

"Podrška proeuropskim snagama i politika otvorenih vrata mogu samo ojačati proeuropske snage u regiji i omogućiti da brže i lakše postignemo zajedničke ciljeve. Ni EU niti regija ne mogu prihvatiti na ovom povijesnom stupnju cijenu alternative ovom procesu", istaknuo je.

"Sad je stvarno pravo vrijeme za jugoistočnu Europu i nemojmo ga propustiti i nemojmo kasniti", zaključio je Terzić svoje izlaganje.

Zastupnica Europskog parlamenta Doris Pack uputila je snažnu potporu proeuropskoj perspektivi zemalja ove regije.

"Ako Hrvatska uspije vrlo brzo postati članicom Unije mislim da će to biti najbolji poticaj svim ostalim zemljama regije u ispunjavanju kriterija", istaknula je.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija RH Kolinda Grabar-Kitarović održala je posebno izlaganje na temu daljnjeg širenja EU-a.

Ona je rekla da su koristi širenja očite i da je sada srednja Europa zona stabilnosti i prosperiteta koja šalje snažnu poruku susjedima na istoku. Za članice EU-a širenje je proširilo jedinstveno tržište i pružilo mogućnosti dugoročnog ulaganja koje će pridonijeti osiguravanju konkurentnosti EU-a u vrijeme globalizacije.

"EU mora održati svoja obećanja. Širenje se mora nastaviti kao proces koji pridonosi snazi Europe", kazala je ministrica.



Pisane vijesti