Predsjednik Vlade uručio priznanje "Vučedolsku golubicu" Doris Pack"

Predsjednik Vlade Ivo Sanader na večerašnjoj svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt uručio je članici Europskog parlamenta, Doris Pack, ugledno priznanje - medalju "Vučedolska golubica", za njezin doprinos u razvoju hrvatske kulture.

ZAGREB, 7. travnja 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader na večerašnjoj svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt uručio je članici Europskog parlamenta, Doris Pack, ugledno priznanje - medalju "Vučedolska golubica", za njezin doprinos u razvoju hrvatske kulture.

Priznanje je utemeljio Hrvatski kulturni klub kako bi ga dodijelio osobama iz svjetske politike, kulture i znanosti koje su se svojim autoritetom zalagale za Hrvatsku u svijetu.

Medalju "Vučedolska golubica", koja je dodijeljena po prvi put, u srebru je izradio akademski kipar i istaknuti medaljar, Damir Mataušić.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a brojne goste iz političkoga, kulturnog i gospodarskog života pozdravio je predsjednik Hrvatskoga kulturnog kluba Šime Šimatović, rekavši kako je zadovoljan što je priznanje "dodijeljeno gospođi Pack, koja se svojim autoritetom zalagala za Hrvatsku u svijetu, posebno za vrijeme Domovinskog rata".

"Vučedolska golubica datira iz 3. tisućljeća prije Krista, i dokaz je postajanja razvijene kulture i civilizacije na našem prostoru u kontinuitetu, a nakon Domovinskog rata postala je simbol hrvatske borbe za neovisnost", kazao je Šimatović.

Uručujući medalju Doris Pack, premijer Sanader zahvalio joj je još jednom za njezin veliki doprinos u promicanju Hrvatske u brojnim forumima, te na međunarodnim konferencijama.

"Doris Pack najbolja je zagovornica Hrvatske u Europi i svijetu. Bio sam svjedok brojnih sastanaka u kojima je gđa. Pack vrlo argumentirano iznosila svoje mišljenje kad se raspravljalo o Hrvatskoj. Jednako tako znala nam je uputiti i kritike, koje smo prihvatili. I zahvalni smo joj za sve to", rekao je premijer Sanader.

Posebno je čestitao Hrvatskom kulturnom klubu na utemeljenju nagrade, dodavši kako nije bilo primjerenije osobe od Doris Pack, kojoj je trebalo dodijeliti to priznanje.

Članica Europskog parlamenta Doris Pack, koja obnaša funkciju koordinatorice u Europskom parlamentu za obrazovanje i kulturu, zahvalila je premijeru Sanaderu te Hrvatskom kulturnom klubu, rekavši da će se i u buduće zalagati za Hrvatsku i njezino mjesto u Europi. Dodala je da će se posvetiti i Bosni i Hercegovini, te Srbiji i Crnoj Gori kako bi se i u tim zemljama uspostavila stabilnost.

Napomenula je kako se za Hrvatsku počela zanimati u vrijeme Domovinskog rata, te da ju je posebno dirnuo jedan susret za vrijeme posjeta jednom dječjem vrtiću 1991. godine.

Naglasila je kako je radeći u Europskom parlamentu susrela mnoge Hrvate, te da premijer Sanader na vrlo dostojanstven način predstavlja Hrvatsku u Europi. Gospođa Pack zahvalila je i predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću.

Na večerašnjoj svečanosti izveden je i prigodan koncertni program s djelima Mozarta, a na svečanosti je govorio je i predsjednik Hrvatsko-njemačkoga društva za promicanje kulturnih i znanstvenih odnosa, akademik Mladen Štulhofer.



Pisane vijesti