Predsjednik Vlade: Čelnici EPP-a pozdravljaju najavu Komisije o brzom završetku pregovora s RH

BRUXELLES,13. ožujka 2008.(Hina) - Najavu predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da Komisija namjerava završiti pristupne pregovore s Hrvatskom do kraja svoga mandata u jesen sljedeće godine, naišla je na odobravanje kod čelnika zemalja članica EU-a koji dolaze iz redova Europske pučke stranke (EPP), izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Bilo je je vrlo jasno da su svi jedva dočekali, prije svega njemačka kancelarka Angela Merkel, nizozemski premijer Jan-Peter Balkenende i ostali, da predsjednik Komisije najavi mogući scenarij završetka hrvatskih pregovora", izjavio je Sanader nakon završetka sastanka premijera i predsjednika zemalja članica te oporbeni čelnici koji pripadaju Europskoj pučkoj stranci.

Da bi se najave predsjednika Komisije Barrrosa ostvarile, "temeljna je pretpostavka da mi napravimo svoj dio posla, provedemo nužne reforme, do lipnja ove godine predamo sva mjerila za otvaranje poglavlja, što je posao koji čeka vladu, pregovorački tim i sve koji su uključeni u proces", rekao je Sanader.

"Ovaj je datum vrlo dobar, ali neka nas ne zavara, pred nama je veliki dio posla", dodao je.

Sanader je tijekom sastanka razgovarao i s francuskim premijerom Francoisom Fillonom, koji je prihvatio poziv da dođe u Hrvatsku prije početka francuskog predsjedništva, koje počinje 1. srpnja. "Njegova je želja da dođe prije francuskog predsjedanja i to je dobar znak", rekao je Sanader.

Sanader je istaknuo kako ne vidi mogućnosti da se otvorena bilateralna pitanja sa zemljama članicama opet podignu na europsku razinu. "Ne vidim razloga da bi sada netko pokušao bilateralna pitanja koja imamo sa Slovenijom i koja ne negiramo, ponovno prebaciti na europsku razinu. Ne vidim šansu za to", rekao je hrvatski premijer.

Upitan da prokomentira izjavu slovenskog premijera Janeza Janše, koji je neizravno rekao da se zauzima za ponovnu primjenu ribolovnog dijela Sporazuma o pograničnoj suradnji i prometu (SOPS), Sanader je rekao da se o tome može razgovarati, kao i ostalim otvorenim temama.

"Mislim da je to jedna od tema o kojoj se može razgovarati. Možemo i moramo razgovarati sa susjedima o svim otvorenim temama", rekao je Sanader, dodajući da su to između ostaloga i nuklearka Krško, dug Ljubljanske banke hrvatskim štedišama itd.

Janša je u četvrtak rekao da je u sklopu hrvatskih pregovora u poglavlju ribarstva potrebno naći rješenje koje Sloveniju ne bi stavilo u nepovoljniji položaj, nego što ga je imala prije ulaska u EU".

Europska komisija je ocijenila da je Hrvatska spremna otvoriti pregovore o ribarstvu bez mjerila za otvaranje i s tim se slaže 26 zemalja članica, dok Slovenija traži da joj se omogući ribaranje do Vrsara, kako je svojedobno bilo predviđeno u ribarskom dijelu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnju (SOPS). Prema tom privremenom režimu, koji se primjenjivao do sredine 2004. i hrvatski i slovenski ribari mogli su ribariti u slovenskim teritorijalnim vodama te u hrvatskim sjeverno od Vrsara.



Pisane vijesti