Predsjednik Vlade: Cigelj smijenjena na temelju ocjene cjelokupnog rada

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da je odluka o smjeni predstojnice Vladinog Ureda za udruge Jadranke Cigelj donesena na temelju ocjene cjelokupnog rada, jer on osobno i cijela Vlada žele da Ured za udruge dobro funkcionira, a to, po njegovim riječima, nažalost do sada nije bio slučaj.

ZAGREB, 22. siječnja 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da je odluka o smjeni predstojnice Vladinog Ureda za udruge Jadranke Cigelj donesena na temelju ocjene cjelokupnog rada, jer on osobno i cijela Vlada žele da Ured za udruge dobro funkcionira, a to, po njegovim riječima, nažalost do sada nije bio slučaj.

Zamoljen nakon predstavljanja Hrvatske izvozne ofenzive za komentar prošlotjedne odluke Vlade da se Cigelj smijeni jer je od članova Savjeta za razvoj civilnog društva tražila da ispune upitnik zbog sigurnosne provjere, Sanader je kazao da je problema s Uredom za udruge bilo i ranije.

"Normalno je da su udruge tražile da se preispita potreba za sigurnosnom provjerom članova Savjeta, s obzirom da se ne radi o državnim dužnosnicima. Udruge su reagirale, tražile su od potpredsjednice Vlade da povuče neke poteze, ona je to predložila Vladi i Vlada je donijela odluku. Oko tih odluka nema nikakve rasprave", ukazao je premijer.

"Ako želimo razvijati civilno društvo u Hrvatskoj, a želimo, udruge civilnog društva su nešto što je naše opredijeljene i prema njima se mora ponašati ne sa nekakvim zazorom ili političkim pritiskom, nego im dopustiti da rade ono za što postoji potpora u hrvatskom društvu", zaključio je Sanader.

Nakon smijene Jadranka Cigelj je priznala da je tražila sigurnosnu provjeru, no tvrdi da je sve radila po zakonu i uredbi o sigurnosnim provjerama te da je nalog dobila od potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor. Kosor, pak, to opovrgava i tvrdi da je zahtijev za sigurnosnom provjerom odmah ocijenila neprimjernim i nedopustivim u demokratskom društvu.



Pisane vijesti