Predsjednik Vlade: Članstvo u VS UN potvrda položaja Hrvatske u svijetu

ZAGREB, 16. listopada 2007. (Hina) - Primanje Hrvatske u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti UN-a veliki je uspjeh i rezultat rada svih hrvatskih naraštaja koje znači konačnu potvrdu i učvršćenje položaja Hrvatske u svijetu i s kojim će i ostvarenje preostala dva cilja, ulazak u EU i NATO, biti mnogo lakše, rekao je u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Ovo je veliki uspjeh svih nas, ovo je konačna potvrda i učvršćenje našeg položaja u svijetu. Pred nama su još dvije velike zadaće - EU i NATO, ali s ovakvom pozicijom zemlje članice Vijeća sigurnosti sve to postaje puno lakše", rekao je Sanader koji je gostovao u "Dnevniku Plus" Hrvatske televizije.

"Mi moramo odraditi našu domaću zadaću, odraditi pregovore, završiti reformu vojnog sektora kako bismo mogli dobiti pozivnicu za NATO, ali vas u svijetu sasvim drukčije gledaju kao članicu VS UN-a, jer će se i nas pitati o svemu o čemu će se u svijetu odlučivati - od ekoloških pitanja do političkih kriza", napomenuo je premijer.

Predsjednik Hrvatske vlade rekao je kako taj veliki uspjeh Hrvatske nije očekivao, ali mu se se nadao, istaknuvši kako su za njega zaslužni svi koji se po svojoj dužnosti bave odnosima s međunarodnom zajednicom.

"Ovom velikom uspjehu pridonijela je cijela Hrvatska, ne bih nikog isticao", rekao je Sanader, podsjetivši kako je kandidaturu za Vijeće sigurnosti Hrvatska istaknula još 1999. godine i da se otad sustavno lobira, a posebno intenzivno posljednje dvije godine, koje su bile odlučujuće.

Kao posebno važnu istaknuo je činjenicu da nije propuštena nijedna prilika za lobiranje, pa se čak i u ponedjeljak u New Yorku, iako je govorio u okviru rasprave pred Općom skupštinom UN-a o Haškom sudu i poslije imao nekoliko sastanaka, uspio susresti i s dvadesetak veleposlanika zemalja članica Arapske lige, tražeći potporu za Hrvatsku i dobivši obećanje za nju.

"Kao što vidimo, održali su obećanje", rekao je Sanader.

Sanader je istaknuo kako još nismo ni svjesni koristi koje će Hrvatska imati od činjenice da je članica VS UN-a - "vodećeg tijela međunarodne zajednice, izvršnog tijela UN-a".

"Hrvatska će iduće dvije godine davati svoje mišljenje, suodlučivati o svim važnim pitanjima čovječanstva, poput krize na Bliskom istoku, krize na Kosovu, Irana, odnosa svjetskih sila pa do ekoloških pitanja", pojasnio je Sanader.

Premijer Sanader ustvrdio je kako je njegov govor u raspravi o Haškom sudu pomogao činjenici da Hrvatska danas bude primljena u Vijeće sigurnosti, a nije joj odmogao, kako su to neki isticali u svojim kritikama, jer se Hrvatska pokazala kao ono što doista jest - "zrela, demokratska zemlja, svjesna svoje uloge u svijetu".

Hrvatskoj će dvogodišnji mandat nestalne članice VS UN-a pomoći i u odnosima s Haškim sudom, rekao je Sanader, jer će sudjelovati u "izlaznoj strategiji" ICTY-a koji, sukladno postojećoj rezoluciji Vijeća sigurnosti, mora prestati djelovati do kraja 2010. godine.

"Od 1. siječnja 2008. godine Hrvatska sjedi za stolom Vijeća sigurnosti i naš predstavnik će, sukladno politici koju ćemo dogovoriti u državnom vrhu, zastupati stajališta Hrvatske", napomenuo je Sanader, ustvrdivši da će, ako pobijedi na izborima, "inzistirati da se i nakon prestanka rada Haškog suda osigura mehanizam da se ratni zločinci koji nisu uhićeni uhite i privedu pravdi".



Pisane vijesti