Predsjednik Vlade dr. sc. Sanader o očekivanjima od puta u SAD

Predsjednik Vlade Ivo Sanader na upit o očekivanjima od posjeta SAD-u u listopadu, rekao je danas da je to prigoda da izravno razmotrimo stanje bilateralnih odnosa, jer želimo dobre prijateljske i partnerske odnose sa SAD-om i dobijemo još jaču potporu za hrvatske vanjskopolitičke ciljeve - učvršćivanje međunarodnog položaja Republike Hrvatske i ulazak u Europsku uniju i NATO.

ZAGREB, 29. rujna 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader na upit o očekivanjima od posjeta SAD-u u listopadu, rekao je danas da je to prigoda da izravno razmotrimo stanje bilateralnih odnosa, jer želimo dobre prijateljske i partnerske odnose sa SAD-om i dobijemo još jaču potporu za hrvatske vanjskopolitičke ciljeve - učvršćivanje međunarodnog položaja Republike Hrvatske i ulazak u Europsku uniju i NATO.

SAD su svjetska super sila i razgovori s američkim predsjednikom Bushom i njegovim ministrima velik je događaj za Hrvatsku, ocijenio je premijer Sanader u izjavi novinarima nakon prijama organiziranog u povodu Dana policije.

Na dnevnom će redu biti i treći skup tema, a to je susjedstvo jugoistočna Europa i Balkan u kojima još nisu riješena sva politička pitanja. Hrvatska želi igrati aktivnu ulogu i pridonijeti iznalaženju rješenja odnosno naporima međunarodne zajednice u postizanju trajne političke stabilnosti, a za što je i Hrvatska zainteresirana zbog svojih granica. U tom smislu SAD zajedno s Europskom unijom imaju ključnu ulogu, istaknuo je premijer Sanader.

Na pitanje jesu li odnosi sa SAD-om do sada bili ponešto zapostavljeni zbog hrvatske usmjerenosti prema članstvu EU, neodlaska hrvatskih vojnika u Irak i nepotpisivanje sporazuma o neizručenju američkih državljana Haaškom tribunalu, Sanader je odgovorio da nije točno da je Hrvatska nauštrb odnosa sa SAD-om pregovarala s EU.

Hrvatska se opredijelila za euroatlantske integracije koje podrazumijevaju i EU i NATO te se uvijek zauzimala za transatlantsko partnerstvo Europe i SAD-a.

Odnosi sa SAD-om su u stalnom usponu, no jasno je da fokus zanimanja aktualne američke administracije nije u ovom dijelu Europe, nego na Bliskom istoku, Iraku, Afganistanu i borbi protiv međunarodnog terorizma, rekao je Sanader.

Prošla su vremena intervencije i uspostave mira u BiH , na Kosovu i Srbiji, iako osobno smatram da bi (SAD) zajedno s EU trebali do kraja biti angažirani dok se ne uspostavi trajna politička stabilnosti i ne riješe otvorena pitanje, drži Sanader.

Dodao je da je Hrvatska iznijela svoja stajališta, te da će javnost izvijestiti i o drugim temama o kojima se eventualno bude razgovaralo u okviru posjeta SAD-u.



Pisane vijesti