Predsjednik Vlade: Državni vrh sa stranačkim čelnicima sutra o vladinom prijedlogu pravila za primjenu ZERP-a

Nakon što sutra državni vrh s čelnicima parlamentarnih stranaka razmotri Vladin Prijedlog pravila primjene Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa (ZERP) i nakon usuglašavanja stavova taj će prijedlog biti upućen u Hrvatski sabor, najavio je na današnjoj sjednici Vlade premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 7. prosinca 2006. (Hina) - Nakon što sutra državni vrh s čelnicima parlamentarnih stranaka razmotri Vladin Prijedlog pravila primjene Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa (ZERP) i nakon usuglašavanja stavova taj će prijedlog biti upućen u Hrvatski sabor, najavio je na današnjoj sjednici Vlade premijer Ivo Sanader.

"Želimo nadstranački dogovor, a nakon toga idemo u akciju. Radna skupina formirat će zaključke koji će ići u Sabor", najavio je Sanader.

Vlada je, naime, danas osnovala radnu skupinu za pripremu Prijedloga pravila primjene ZERP-a, a to treba biti učinjeno na način da se poštuje načelo nediskriminacije i hrvatski pravni propisi iz područja zaštite Jadrana i ribarstva.

Premijer je istaknuo da Vlada, iako ima za Sabor pripremljen prijedlog, želi s predsjednicima Republike i Sabora, te čelnicima parlamentarnih stranaka još jednom razmotriti sve aspekte primjene ZERP-a, što je u skladu s dogovorom na međustranačkom sastanku prije dva mjeseca.

Ponovio je da Hrvatska ima suvereno i autonomno pravo proglasiti ZERP, da je to u ovlasti Sabora . "Oko toga nema nikakvih nesporazuma i dvojbi da je to bio neki trojni sporazum", rekao je Sanader.

"Kako su Italija i Slovenija i neke druge zemlje EU unilateralno proglasile svoju ekološku, ribolovnu, gospodarsku, arheološku zonu, tako i Hrvatska ima to pravo", dodao je.

Premijer je naglasio da to, što je Sabor odgodio primjenu ZERP-a na članice EU do završetka pregovora s EK o sporazumu o partnerstvu u ribarstvu, te što je Hrvatska izvijestila Europsku komisiju, Italiju i Sloveniju o svojoj odluci, samo svjedoči o odgovornosti Hrvatske i njezinoj zrelosti.

No, napomenuo je da su se od te odluke u međuvremenu promijenile okolnosti - Italija i Slovenija proglasile su svoje zone, pri čemu slovensku ocjenjuje "apsolutno pravno neutemeljenom". Također, dodao je, Hrvatska je postala kandidat za članstvo u EU i više ne treba sporazum o partnerstvu u ribarstvu, već sporazum o zajedničkoj europskoj politici u ribarstvu te, u okviru pregovora za članstvo u EU, pregovarati o poglavlju koje se odnosi na ribarstvo.

"Hrvatska zna da je dobra praksa zemalja EU i naprednih zemalja da se o svojim potezima konzultira s asocijacijom u koju želi ući i zato ćemo i sada, a sukladno zaključcima međustranačkog sastanka, nastaviti kroz diplomatsku mrežu konzultacije s Europskom komisijom i članicama EU", rekao je Sanader.

Promjeni ZERP-a pristupit ćemo odgovorno kako se ne bi naštetilo strateškim interesima Hrvatske i njezinom međunarodnom položaju, rekao je Sanader.

U radnu skupinu imenovani su državni tajnik u Ministarstvu mora Branko Bačić, predsjednik Ceha ribara Šibensko-kninske županije Petar Baranović, glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak, članica pregovaračke skupine za poglavlje ribarstva Ružica Gelo, pomoćnik ministra poljoprivrede Ivan Katavić, predstavnik HGK Miro Kučić, načelnik u Upravi za zaštitu okoliša Ministarstva zaštite okoliša Nenad Mikulić, načelnik Uprave za granice MUP-a Nikola Milina, savjetnica u Sektoru poljoprivrede HGK Neda Skakelja, načelnik Odjela za EU pri MVPEI-u Kristijan Turkalj, te profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Budislav Vukas.

Premijer Sanader izvijestio je tijekom sjednice i o dobroj vijesti iz EU, odnosno da će u ponedjeljak na međuvladinoj konferenciji biti otvoreno i isti dan privremeno zatvoreno poglavlje 26 (o obrazovanju i kulturi). Po našim informacijama do konca godine očekuje se otvaranje još jednog do dva poglavlja, rekao je premijer Sanader.



Pisane vijesti