Vlada: Svaka županijska luka morat će imati dio za ribare

Svaka županijska luka ubuduće će morati imati i poseban dio luke za ribarske, kao i druge brodove koji obavljaju neku gospodarsku djelatnost, predviđeno je izmjenama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

ZAGREB, 7. prosinca 2006. (Hina) - Svaka županijska luka ubuduće će morati imati i poseban dio luke za ribarske, kao i druge brodove koji obavljaju neku gospodarsku djelatnost, predviđeno je izmjenama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Time će se riješiti i veliki problem ribara koji ljeti ne mogu ni doći u luku i imati prostor za iskrcaj, istaknuo je ministar mora Božidar Kalmeta na današnjoj sjednici Vlade.

Izmjenama se definira i pojam lučke opreme, a to bi ubuduće bile i dizalice, koje stoga po novome ne bi više bile pomorsko dobro.

No, ono što je već u lukama i već je pomorsko dobro, kao postojeće dizalice u lukama, i dalje bi bile u vlasništvu države koja bi ih prenijela na upravljanje lučkim upravama ili ovlaštenicima koncesija.

Izmjenama je predviđeno propisati da se koncesija ne može dati fizičkoj ili pravnoj osobi koja je gospodarski koristila pomorsko dobro bez pravne osnove, ili je uzrokovala štetu, ako prethodno ne plati naknadu te štete. Utvrđeno je također da visina te naknadne ne može biti manja od naknade za koncesiju.

Vlada je Saboru uputila i izmjene Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima prema kojima bi se državi produžio rok za uknjižbu prava vlasništva - umjesto do 1. siječnja 2007. do 1. siječnja 2010. - na javna i opća dobra od strateškog nacionalnog značaja, kao što su obala, otoci, vode, nacionalni i parkovi prirode, šume, poljoprivredno zemljište.

Uknjižba tih nekretnina bi se pak početkom iduće godine mogla izvršiti u onim katastarskim općinama u kojima su nekretnine digitalno upisane u zemljišne knjige te unesene u bazu zemljišnih podataka.

Vlada je Saboru uputila i Prijedlog zakona o vijećima mladih, obvezavši lokalna predstavnička da ta savjetodavna tijela ustroje u roku šest mjeseci od stupanja zakona na snagu, te prijedlog zakona o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru.

Vlada je posebnom odlukom ovlastila Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređena i graditeljstva da kupi 103 stana namijenjena stambenom zbrinjavanju ratnih stradalnika - 32 stana u Varaždinu, 21 u Sinju, po 15 u Osijeku i Karlovcu, 9 u Zlataru, 5 u Slavonskom Brodu, te po tri u Valpovu i Vukovaru.

Kupnja tih stanova proračun bi koštala oko 71 milijun kuna, a od APN-a se traži da kupi još 21 stan za dodatnih 8,2 milijuna kuna.



Pisane vijesti