Predsjednik Vlade i šef Delegacije EK: Nastavljamo suradnju

Hrvatski premijer Ivo Sanader i šef Delegacije Europske komisije (EK) Vincent Degert izjavili su u četvrtak u Zagrebu kako će nastaviti normalno surađivati nakon nesporazuma oko proglašenja Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) i oko pisma EK-a zagrebačkom Županijskom sudu o slučaju Glavaš.

ZAGREB, 7. prosinca 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i šef Delegacije Europske komisije (EK) Vincent Degert izjavili su u četvrtak u Zagrebu kako će nastaviti normalno surađivati nakon nesporazuma oko proglašenja Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) i oko pisma EK-a zagrebačkom Županijskom sudu o slučaju Glavaš.

"Premijer Sanader podupire rad Delegacije i nastavit ćemo raditi s Vladom i parlamentom na onome zbog čega smo tu, a to je dovesti Hrvatsku u Europsku uniju", rekao je Degert nakon predstavljanja Barometra korupcije Transparency Internationala za 2006. godinu u hotelu "Westin".

"Vrlo dobro surađujemo i to će se nastaviti, no to ne znači da jedni druge ne moramo upozoravati na propuste", potvrdio je Sanader, koji je također prisustvovao predstavljanju Barometra.

Spor između Sanadera i Degerta počeo je u utorak nakon priopćenja Delegacije EK-a u Hrvatskoj u kojoj stoji da bi "jednostranim aktiviranjem ZERP-Hrvatska naškodila vlastitoj vjerodostojnosti pouzdanog partnera u regiji".

Na to je Sanader u srijedu u Dubrovniku najavio da namjerava EK-u uputiti prosvjed zbog Degertova ponašanja tvrdeći da je, krivo informirajući Bruxelles o namjerama Hrvatske oko ZERP-a, zbunio hrvatsku javnost i EK.

Premijer spornim smatra i pismo koje je Degert uputio zagrebačkom Županijskom sudu u slučaju Glavaš smatrajući da nema pravo izravno komunicirati sa sudom i da je na taj način prešao svoje ovlasti.

"Odnosi su dobri. Ne očekujem isprike, vraćamo se svakodnevnom poslu", rekao je Degert koji se je sa Sanaderom nakon konferencije nakratko razgovarao u četiri oka pri čemu mu, rekao je Degert, Sanader nije ponudio ispriku.

Priznajući da njegova izjava nije uobičajena u diplomatskim odnosima, Sanader ipak smatra da je bila primjerena. "Ne povlačim te riječi. Izjava nije bila uobičajena, kao što nije uobičajeno to da Degert izravno poziva Županijski sud", rekao je Sanader.

Premijer je naglasio kako je "Hrvatska suverena država" te da postoje jasne odredbe Bečke konvencije o tome da se predstavnici međunarodnih institucija ne mogu izravno obraćati nacionalnom sudu, nego to mogu učiniti preko Ministarstva vanjskih poslova ili ministarstva pravosuđa.

Također je ponovio stav kako Hrvatska ima pravo autonomno proglasiti ZERP te da o tome ne postoji nikakav trojni sporazum s Italijom i Slovenijom.

Komentirajući Sanaderove izjave, glasnogovornica povjerenika EK za proširenje Ollija Rehna Krisztina Nagy izjavila je da Degert odlično obavlja posao voditelja njezine delegacije u Hrvatskoj. Za pismo Županijskom sudu u vezi slučaja Glavaš rekla je kako bi možda bilo "elegantnije" da je ono upućeno putem hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a dio Sanaderove izjave o Degertovom ponašanju glede ZERP-a nijednom riječju nije komentirala.



Pisane vijesti