Predsjednik Vlade: EP, najviša institucija EU i važna je njezina rezolucija za RH

"Očekujem da će se usvojiti sve one najvažnije poruke u toj rezoluciji važnoj za Hrvatsku jer Europski parlament je najviša institucija Europske unije i iznimno je važno kako će ona ocijeniti napredak Hrvatske", rekao je Sanader.

ZAGREB, 25. travnja 2007. (Hina) - Europski parlament (EP) je najviša institucija Europske unije i iznimno je važno kako će ona ocijeniti napredak Hrvatske, kazao je premijer Ivo Sander u srijedu, na dan kada EP treba donijeti rezoluciju u kojoj se 2009. spominje kao moguća godina ulaska u EU.

Iako rezolucija EP nije pravno obvezujuća, ako je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvoje europski zastupnici bit će to prvi dokument neke institucije EU s godinom 2009. kao mogućim rokom ulaska Hrvatske.

"Očekujem da će se usvojiti sve one najvažnije poruke u toj rezoluciji važnoj za Hrvatsku jer Europski parlament je najviša institucija Europske unije i iznimno je važno kako će ona ocijeniti napredak Hrvatske", rekao je Sanader.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon susreta s ekipom studenata zagrebačkog Pravnog fakulteta koji su osvojili drugo mjesto na međunarodnom natjecanju, Sanader je inzistirao na dva ključna elementa iz rezolucije EP.

Za Hrvatsku je važno da EP još u sadašnjem sazivu, a to je do lipnja 2009., potvrdi ugovor između Europske unije i Hrvatske. "Bude li to moguće to će biti velik uspjeh", rekao je Sanader.

Nakon lipnja 2009. održat će se izbori za Europski parlamnet što bi odgodilo ratifikaciju ugovora EU-Hrvatska.

Drugo važno pitanje su izazovi navedeni u rezoluciji, dakle problemi koje Hrvatska još mora riješiti, rekao je Sanader i umanjio važnost odluke EP da iz izvješća o napretku Hrvatske izbaci odredbu o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora arbitražom.

U dijelu hrvatske javnosti "spominjalo se da mi nismo uspjeli dobiti arbitražu", no to nije presudno, rekao je Sanader i pojasnio "Pa ne odlučuje EP o arbitraži, o tome odlučuju dvije zemlje".

"Neriješena, otvorena pitanja između RH i Slovenije nisu europska tematika nego isključivo bilateralna hrvatsko-slovenska", rekao je i podsjetio da su to potvrdili svi europski političari, uključujući predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.

U rezoluciju je predložen amandman o uključenju treće strane i o njemu će se u srijedu odlučivati.

"Dakako da će rezolucija pozvati Hrvatsku i Sloveniju da riješe ta otvorena pitanja i eventualno uključe i treću stranu", možda sud, arbitražu, rekao je Sanader.

Međutim, granični spor nije presudan za ulazak Hrvatske u EU, jer nisu sve članice EU riješile sve granična pitanja, nije ih riješila ni Slovenija u trenutku kad je postala punopravna članica pa zato i Hrvatska može ući u EU s otvorenim pitanjima.

Sanader ne odustaje od roka 2009. za ulazak Hrvatske.

"Mislim da je to datum koji možemo ostvariti", rekao je premijer koji sada drži najvažnijim da Zagreb pregovore završi "kvalitetno" i "brzo" i uvjeren je da je oboje moguće istodobno.

Sanader je ocijenio nadasve bitnom rezoluciju koju je EP prihvatio u utorak na plenarnoj sjednici u kojoj stoji da eventualno pristupanje RH ne bi bilo nikakvo financijsko opterećnje za EU.

"U ovom trenutku to je najvažnija stvar za nas jer netko može postaviti pitanje, vi (Hrvatska) niste bili u proračunu", ali rezolucija jasno govori da Hrvatska ne bi opteretila aktualni proračun EU.



Pisane vijesti