Predsjednik Vlade: EU će sufinancirati naš najveći i strateški projekt – Pelješki most i povezivanje Južne Dalmacije

  • Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/1 lipnja/39 sjednica VRH/39. sjednica VRH 1.png

Na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković još je jednom čestitao svim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i Hrvatskoj kopnenoj vojsci njihov dan koji je bio obilježen nizom aktivnosti. 

Zahvalio je potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na organizaciji, poručivši da je Dan OSRH i Hrvatske kopnene vojske proslavljen na najbolji mogući način.

Na jučerašnjem Danu poduzetnika, podsjetio je Plenković, sudjelovao je s nizom kolega, ministrica i ministara, a obilježilo ga je i novo izvješće Državnoga zavoda za statistiku koje je u prvom tromjesečju ove godine potvrdilo kontinuiran i održiv rast BDP-a.
 
„Kad se to izvješće sezonski prilagodi, rast bi bio 3,4 % , prema metodologiji koju koristi EUROSTAT. Možemo biti zadovoljni i kad je riječ o zaposlenosti, potrošnji i investicijama. Vidimo učinke porezne reforme. Smatram da je to izrazito ohrabrujuće i očekujem da nastavimo trendove pozitivnih makroekonomskih pokazatelja sukladno svim aktivnostima i mjerama koje Vlada provodi'', rekao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se na vijest koju je dobio od ministrice Gabrijele Žalac, nadležne za regionalni razvoj i europske fondove, glede financiranja izgradnje Pelješkog mosta.
 
,,Ministrica je dobila poziv povjerenice za regionalnu politiku u Europskoj komisiji Corine Crețu koja je najavila da će Komisija 7. lipnja dovršiti sve svoje interne procedure za sufinanciranje do sada najvećeg projekta kojeg smo uopće imali iz sredstava proračuna Europske unije. Riječ je o projektu koji se zove „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom koji uključuje izgradnju Pelješkoga mosta, izgradnju pristupnih autocesta i stonske obilaznice,“ kazao je predsjednik Vlade.
 
Podsjetio je i na odluku Vlade u vezi s tim projektom od 16. veljače koju je pripremilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, zahvalivši posebno Hrvatskim cestama koje su uložile godine stručnog rada i truda u realizaciju ovog projekta.
 
,,Želim zahvaliti i jednom i drugom ministarstvu na dosadašnjem radu i podsjetiti hrvatsku javnost da ćemo iz europskoga proračuna dobiti 357 milijuna eura bespovratnih sredstava, čime će se u tri faze ovaj projekt realizirati između 2017. i 2021. godine'', pojasnio je Plenković.
 
Naglasio je kako je izgradnja Pelješkog mosta strateški projekt, ne samo za Dubrovačko-neretvansku županiju, nego i za cijelu Hrvatsku, u kontekstu priprema za ispunjavanje kriterija za ulazak u Schengenski prostor. Izrazio je uvjerenje da će svi u Hrvatskoj, osobito u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, biti zadovoljni odlukama koje će biti na dnevnom redu idućeg tjedna.
 
Predsjednik Vlade napomenuo je i da se nastavljaju sve nužne i važne aktivnosti vezane za upravljanje procesom restrukturiranja Agrokora.  
 
„Izvanredna uprava radi na rješavanju kredita za novu likvidnost, čime bi se osigurao proces restrukturiranja i praktički riješila sredstva za čitavo vrijeme predviđeno za trajanje toga procesa“, zaključio je Plenković.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković