Predsjednik Vlade: EU ne bi trebala zaustavljati proširenje unatoč krizi

Europska unija, unatoč krizi nakon odbijanja ustava u Francuskoj i Nizozemskoj ne bi trebala zaustavljati proces proširenja, izjavio je u četvrtak u Meiseu, nedaleko Bruxellesa, hrvatski premijer Ivo Sanader.

MEISE, 16. lipnja (Hina) - Europska unija, unatoč krizi nakon odbijanja ustava u Francuskoj i Nizozemskoj ne bi trebala zaustavljati proces proširenja, izjavio je u četvrtak u Meiseu, nedaleko Bruxellesa, hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Mi smo u Hrvatskoj svjesni činjenice da su rezultati referenduma jedan veliki razlog i povod za introspekciju i razmišljanje...i nema dvojbe da je EU u stanovitoj krizi", rekao je Sanader po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke (EPP), koji se tradicionalno okupljaju uoči svakog summita EU-a.

"Unatoč toj krizi, smatramo da nema potrebe da se proces proširenja zaustavi, jer kad bi pregovori s Hrvatskom sada počeli, sigurno bi trajali dvije do tri godine, a to je vrijeme u kojem bi EU mogla riješiti svoje probleme i reći koji su to razlozi za nezadovoljstvo građana", rekao je Sanader.

Sanader je rekao da očekuje i da će se čelnici EPP-a, među kojima je devet premijera članica EU-a, "načelno razgovarati i o proširenju". Glavne teme sastanka čelnika EPP-a bit će Financijska perspektiva, okvirni plan rashoda za razdoblje 2007.-2013. te pitanje ustavne krize, odnosno što napraviti s ratifikacijom ustavnog sporazuma.

O istim temama razgovarat će i čelnici 25 zemalja članica na summitu koji počinje u četvrtak navečer.

Premijer Sanader se vraća u Zagreb odmah nakon sastanka u Meiseu, budući da je luksemburško predsjedništvo otkazalo susret s čelnicima zemalja kandidata, koji se tradicionalno održavaju nakon svakog summita EU-a.

Susret je odgođen jer se u petak očekuje burna rasprava o Financijskoj perspektivi, koja bi mogla potrajati do ranih jutarnjih sati u subotu. Umjesto toga čelnici kandidatskih zemalja bit će o rezultatima summita obavješteni pismeno.



Pisane vijesti