Predsjednik Vlade HNB je autonomna i neću komentirati njene odluke

DUBROVNIK, 12. srpnja 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je, podsjećajući da je Hrvatska narodna banka autonomna institucija, izjavio da nema namjeru komentirati odluku guvernera HNB-a Željka Rohatinskog o uskraćivanju suglasnosti Bayerische Landesbanci (BLB) za ponovni ulazak u hrvatski bankovni sustav.

I u Hrvatskoj, kao u cijeloj Europi i EU, imamo strogo odvojenu monetarnu vlast od ostalih dijelova vlasti. Hrvatska narodna banka kao središnja monetarna ustanova u Hrvatskoj ima punu autonomiju i nema nikakve veze ni s izvršnom ni sa zakonodavnom vlašću. Nemam namjeru komentirati odluke HNB-a kao što to nisam činio ni do sada, a neću ni ubuduće, izjavio je novinarima u Dubrovniku premijer Sanader zamoljen da komentira odluku guvernera Rohatinskog.

Guverner HNB-a jučer je uskratio suglasnost njemačkom BLB-u, bivšem vlasniku Riječke banke, za ponovni ulazak na hrvatsko tržište, indirektnim stjecanjem više od 50 posto vlasništva u Hypo-Alpe-Adria-Bank Zagreb, te isto tolikog udjela u Slavonskoj banci Osijek.

Novinari su premijera zamolili i za komentar sinoćnje izjave odvjetnika Zvonimira Hodaka da se na snimci generala Vladimira Zagorca i savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Repulike Saše Perkovića vidi da je falsificirani dokument o 19 tona zlata Perković dao Zagorcu.

Podsjećajući da je o tome sve rekao na nedavnoj sjednici Vlade, Sanader je ponovio da je "to mulj, blato i močvara".



Pisane vijesti