Predsjednik Vlade: Hrvatska pravna sljedbenica svih ugovora bivše Jugoslavije

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader naglasio je u srijedu, komentirajući prosvjed esula u Strasbourgu i njihovo traženje da se ponište međunarodni talijansko-jugoslavenski ugovori te da im se vrate nekretnine u Hrvatskoj, kako je Hrvatska pravna sljedbenica svih ugovora bivše Jugoslavije, što znači da su osimski i rimski sporazumi neupitni.

PULA/ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader naglasio je u srijedu, komentirajući prosvjed esula u Strasbourgu i njihovo traženje da se ponište međunarodni talijansko-jugoslavenski ugovori te da im se vrate nekretnine u Hrvatskoj, kako je Hrvatska pravna sljedbenica svih ugovora bivše Jugoslavije, što znači da su osimski i rimski sporazumi neupitni.

Sanader je u Barbanu nedaleko Pule, prilikom svečanog otvaranja radova na plinovodu Pula-Karlovac, odgovarajući na pitanja novinara također izrazio uvjerenost da su ti prosvjedi u funkciji predizborne kampanje u Italiji i rekao da ga se stoga "zapravo i ne tiču".

Skupina od 150 pripadnika organizacija talijanskih esula iz hrvatske Istre i Slovenskoga primorja prosvjedovala je u srijedu pred Europskim parlamentom u Strasbourgu i tražila povrat nekretnina u Hrvatskoj i Sloveniji i međunarodnu arbitražu, objavio je Hrvatski radio i slovenska agencija STA.

Prosvjed je organizirala organizacija Unione degli Istriani sa sjedištem u Trstu. "Zahtijevamo pravdu za optante i međunarodnu arbitražu", prenijela je Slovenska agencija STA riječi Massimiliana Lacotte, predsjednika te udruge.

Hrvatski radio javlja kako esuli traže povrat imovine, pravo otkupa nekretnina u Hrvatskoj i Sloveniji ili pravo na obeštećenje.

Udruga je brojnim transparentima iznijela zahtjev da se ponište jugoslavensko-talijanski sporazumi (rimski i osimski) koji su tretirali pitanje imovine koju su oni imali na prostoru bivše Jugoslavije, da se prestane s kršenjem njihovih prava i da se im nekretnine vrate.

Demonstranti su tvrdili da je nad Talijanima nakon Drugoga svjetskog rata počinjen "genocid" i da su žrtve diskriminacije, pa bi pitanje povratka njihove imovine trebalo biti predmetom međunarodne arbitraže, javili su u srijedu slovenski mediji.

Prosvjednici negoduju zbog toga što je, kako kažu, Hrvatska obećala Nijemcima, Austrijancima i Slovencima kupnju vlasništva, a ne i Talijanima, javio je Hrvatski radio iz Strasbourga.

Massimiliana Lacottu primili su europski zastupnici koji pripadaju nekim talijanskim desničarskim strankama, a na konferenciji za novinare on je rekao kako esuli zahtijevaju da Italija opozove sve sporazume koje je nakon II. svjetskog rata sklopila s Jugoslavijom, te da se prestane s diskriminacijom esula.

Te bi sporazume, prenosi Lacottin zahtjev slovenska agencija STA, najprije trebala opozvati Italija, a za rješenje spora oko povrata imovine bila bi potrebna međunarodna arbitraža.

"Slovenija i Hrvatska sada raspolažu imovinom i nekretninama koje moraju vratiti. Želimo miran suživot na ovim područjima, a to je moguće samo ako se zadovolji pravda", rekao je Lacotta.

Na prosvjedu ispred Europskog parlamenta govorio je i eurozastupnik Luca Romagnoli, član talijanske desničarske skupine Fiamma Tricolore koji je podržao protest i rekao da je ravnopravnost građana Europske unije zajamčena i u europskom ustavu.

Prema Romagnolievim riječima, javlja Hrvatski radio, to pitanje s Hrvatskom treba riješiti prije nego što postane članica Europske unije.

"Slovenija je već članica EU-a, Hrvatska o tome pregovora, zato želimo pravdu za talijanske građane kojima su nakon II. svjetskog rata oduzeli imovinu", rekao je Romagnoli.

Talijansko-jugoslavenskim sporazumima određena je odšteta za napuštenu imovinu talijanskih esula, a zbog raspada nekadašnje Jugoslavije taj dug nije u cijelosti plaćen.

Slovenija to pitanje drži riješenim jer je deset godina isplaćivala sredstva na fiducijarni račun Dresdner bank u Luksemburgu, ali Italija nije preuzela ta sredstva.

Hrvatska je naglasila da postojeće sporazume valja poštovati, ali priznaje postojanje duga od 35 milijuna dolara prema Italiji, koji je, kako je prošloga mjeseca izjavila ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, spremna isplatiti bilo kada.



Pisane vijesti