Predsjednik Vlade: Hrvatska se neće odreći ZERP-a

ZAGREB, 14. siječnja 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je večeras da se Hrvatska neće odreći ZERP-a, niti ga se može odreći, jer na njega ima pravo kao i sve druge zemlje unutar EU koje su proglasile svoje zone sukladno Konvenciji o pravu mora UN-a iz 1982.

Sanader je u emisiji HTV-a Dnevnik plus rekao da će Hrvatska predložiti kvadrilateralne razgovore između Hrvatske, Italije, Slovenije i Europske komisije na tu temu te da je Hrvatska spremna tražiti rješenje na koji način može otkloniti razloge koji su doveli Italiju i Sloveniju do toga da budu protiv ZERP-a.

"Spremni smo tražiti rješenje uz zadržavanje autonomnog suverenog prava Hrvatske da proglasi zonu", rekao je dodavši da se Hrvatska ne odriče ZERP-a, njegove primjene te suradnje s Italijom, Slovenijom i Europskom komisijom.

Na upit o navodu izvjestitelja za Hrvatsku u Europskom parlamentu Hansa Swobode da su zbog reformi u pravosuđu i javnoj upravi sve manje šanse Hrvatske da do 2011. uđe u EU, Sanader je rekao da ga je ta izjava jako začudila.

Sanader je rekao da će imati razgovor s Swobodom i da će zatražiti obrazloženje te izjave. Smatra da izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu ne može biti takav pesimist, da on treba dati objektivnu sliku. Hrvatska ne može pristati na to da u EU uđe 2012., kazao je premijer.

Odgovarajući na upit hoće li slučaj Glavaš utjecati na pristupne pregovore s EU, premijer je izjavio da je glasnogovornica Europske komisije za proširenje Krisztina Nagy rekla isto što i on kaže, a to je da mora biti trodioba vlasti.

Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora održana je bez Branimira Glavaša, a sudska vlast, Izvanraspravno vijeće, pustilo ga je na slobodu nakon sjednice.

"Nakon toga slijedi dopis Hrvatskom saboru da donese odluku o dvije stvari: o skidanju imuniteta za nastavak procesa i o skidanju imuniteta za pritvor", i zato je Sabor o tome raspravljao i donio odluku u skladu s Ustavom, rekao je Sanader.



Pisane vijesti