Predsjednik Vlade: Hrvatska u EU bez obzira na sudbinu europskog Ustava

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako postoje pravne mogućnosti da Hrvatska uđe u EU čak i ako se članice Unije do početka 2009. ne uspiju dogovoriti oko europskog Ustava.

ZAGREB, 9. ožujka 2007.(Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako postoje pravne mogućnosti da Hrvatska uđe u EU čak i ako se članice Unije do početka 2009. ne uspiju dogovoriti oko europskog Ustava.

"Želja je Vlade da ulazak Hrvatske u EU koincidira sa završetkom ustavnih i institucionalnih reformi u EU. Ako se to i ne bi završilo, postoje pravne mogućnosti da Hrvatska, kada završi svoj dio posla, uđe u EU. Oko toga dvojbe nema", rekao je Sanader na početku Vladine sjednice.

Istaknuo je kako s dvodnevnog posjeta Bruxellesu, gdje je razgovarao sa zastupnicima Europskog parlamenta, nosi dobre dojmove i punu potporu parlamentaraca ulasku Hrvatske u EU.

Iako su, kaže, ustavna i institucionalna reforma EU bile u prvom planu, europski su parlamentarci iskazali želju da se reforme završe do kraja 2008. ili početka 2009., kako bi Hrvatska, kada zaključi pregovora, mogla 2009. ući u Uniju.

"Ako dobro obavimo posao, postoje dobre pretpostavke da Hrvatska 2009. uđe u EU", naglasio je Sanader.

Približavanje Hrvatske punopravnom članstvu u EU, kaže, nije samo zasluga Vlade, već i Hrvatskog sabora, predsjednika Republike, svih silnica u društvu.

"To je iskaz naše političke zrelosti. Unatoč političkoj utakmici i rivalitetu među strankama, postoji snažna volja svih političkih čimbenika da Hrvatska završi pregovore, da EU završi debate oko ustava i reformi i da nakon tih procesa uđemo u EU na dobrobit hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva", rekao je Sanader.

Odbacio je i prozivke da se kasni u procesu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

"Hrvatska Vlada drži tempo", kazao je objašnjavajući da se za neke zakonske prijedloge čeka izvješće o screeningu.

Nismo htjeli raditi dva puta isti posao, Europska komisija mijenja neke direktive, u nekim se poglavljima čeka izvješće o screeningu, a u nekim smo se slučajevima konzultirali s Europskom komisijom, kazao je Sanader na sjednici Vlade s koje Saboru upućuje pet zakonskih prijedloga iz paketa usklađenja zakonodavstva.



Pisane vijesti