Predsjednik Vlade: Hrvatska vodi računa o svojim nacionalnim interesima i dignitetu, vidjet ćemo kako dalje sa Srbijom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je danas 3. međunarodnu sigurnosnu konferenciju Zagreb 2018. „Hrvatska nacionalna sigurnost i vanjska i sigurnosna politika EU“, nakon čega je dao izjavu za medije.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što je današnja konferencija okupila veliki broj hrvatskih političara i stručnjaka, ali i europskih i drugih partnera iz zemalja jugoistočne Europe.
 
"Imali ste prigodu vidjeti što sve na cjelovit način radimo za jačanje svih aspekata sigurnosne i obrambene politike i u domeni Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, sigurnosno-obavještajnom sustavu, ali i sve ono što činimo u pogledu jačanja proračunskih sposobnosti ovih ministarstva, ali i Ministarstva hrvatskih branitelja", kazao je predsjednik Vlade.
 
Istaknuo je da sva tri ministarstva u vrijeme ove Vlade imaju više sredstava i više ulaganja u ljude i opremu, kako bismo odgovorili sigurnosnim izazovima za naše nacionalne interese, ali i dali doprinos kao saveznica u NATO-u i članica Europske unije.
 
Predsjednik Vlade Plenković odluku Srbije o proglašenju potpredsjednika Vlade i ministra Damira Krstičevića personom non grata ocijenio je lošom, pojasnivši da tu nema nikakvog reciprociteta. Složio se s jučerašnjom izjavom potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića o dva svijeta kada se radi o njemu i ministru Aleksandru Vulinu.

"Svijet poštovanja, digniteta i aktivnog vođenja politike dobrosusjedstva i suradnje te politika neprimjerenih, uvredljivih izjava i provokacija, koju je više puta u svojim izjavama pokazao ministar Vulin. Tu nema reciprociteta", rekao je Plenković.

Najavio je da će se sastati s predsjednicom Republike kada se vrati iz Skoplja kako bi se dogovorili na koji način će se dalje uređivati i voditi odnosi sa Srbijom.

Kazao je da potpredsjednik Vlade i ministar obrane ide dalje svojim putem te da Hrvatska ima svoje zadaće u okviru NATO-a i Europske unije.

"Hrvatska vodi računa o svojim nacionalnim interesima, o svom dostojanstvu i dignitetu. Nema uspoređivanja neusporedivog i nećemo dopustiti da nam se u 2018. godini lijepe etikete koje će otpasti prije nego se zalijepe", poručio je predsjednik Vlade Plenković.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković