Predsjednik Vlade: Hrvatski ribari u Savudriji mogu biti mirni, Vlada će ustrajati na preuzetim obvezama

Slika /Vijesti/2018/02 veljača/1 veljače/78 sjednica VRH/pvrh.jpg

Na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na Godišnji sastanak Svjetskog gospodarskog foruma, na kojem je prošloga tjedna sudjelovao u Davosu.

Forum, na kojem su sudjelovali ključni svjetski državnici i čelnici brojnih međunarodnih institucija i gospodarstvenih organizacija, ocijenio je izrazito uspješnim.
 
„Forum je bio dobra prigoda za pozicioniranje Hrvatske, i kao odgovorne članice Europske unije i kao zemlje koja je otvorena za strana ulaganja, i uopće za praćenje globalnih zbivanja, globalnog upravljanja, poziciju Europske unije u globalnim okolnostima, jačanje tog projekta i, ono što je najvažnije, jačanje gospodarskih odnosa. Nazočnošću na ovome forumu ostvarili smo jako dobre kontakte i dogovorili nekoliko važnih bilateralnih posjeta i susreta“, rekao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Davosu se sastao, između ostalih, s izraelskim, grčkim, albanskim, nizozemskim i bugarskim premijerima te ukrajinskim predsjednikom.
 
Ranije ovoga tjedna u Zagrebu predsjednik Vlade sudjelovao je na konferenciji posvećenoj Energetskoj uniji, koja je okupila sve dionike u energetskom sektoru Hrvatske, a na kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Europske komisije zadužen za Energetsku uniju Maroš Šefčovič.
 
„To je bila prigoda da javnosti predstavimo glavne konture izrade buduće nacionalne energetske strategije. Važno je da smo naglasili strateški značaj projekta LNG-terminala na Krku. Najava donošenja posebnog zakona ključna je poruka kako bismo ubrzali taj strateški projekt, iskoristili sredstva koja smo dobili od Europske unije i pozicionirali Hrvatsku na energetskoj karti Europe. S obzirom na globalne energetske trendove, važno je da osiguramo i diversifikaciju opskrbe i energetsku neovisnost te što čišću energiju, uz vođenje računa o zaštiti okoliša i cjenovnu povoljnost za naše građane“, poručio je Plenković.
 
Osvrnuo se i na obilježavanje Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve Holokausta. „Stalnim i vrlo jasnim porukama kada je riječ o politici sjećanja i osudi Holokausta, Vlada Republike Hrvatske jasno se i decidirano očitovala u niz navrata“, naglasio je.
 
U tom je kontekstu spomenuo izložbu koju je Republika Srbija organizirala u New Yorku.
 
„Pokušalo se instrumentalizirati ovu temu, staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH. Znamo da se današnja Hrvatska, moderna Hrvatska, temelji na sasvim drugim vrijednostima. Dapače, to smo dokazali i u našem Ustavu i u Domovinskom ratu i nećemo dopustiti nikakvo instrumentaliziranje ovih tema koji bi današnju Hrvatsku portretirali u negativnom kontekstu. Nećemo se uloviti za provokacije kojima smo svjedočili proteklih tjedana“, poručio je predsjednik Vlade Plenković, istaknuvši kako je to čvrst i jasan stav Vlade koji će artikulirati svim sugovornicima i u susjednim zemljama i u međunarodnoj zajednici.
 
Što se tiče slovenskih kazni hrvatskim ribarima, najavio je da će se ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas popodne u Umagu sastati s hrvatskim ribarima i precizno dogovoriti načine na koje će Vlada Republike Hrvatske pružiti odgovarajuću pravnu pomoć ribarima, kako oni ne bi došli u bilo kakvu negativnu poziciju.
 
„Poručujem im da mogu biti mirni i da će Vlada Republike Hrvatske čvrsto ustrajati na stavovima i obvezama koje smo preuzeli“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Podsjetivši da se Slovenija upustila u jednostranu provedbu arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje i koja se prema međunarodnom pravu ne može jednostrano primjenjivati, Plenković je rekao da je Hrvatska odgovorila jednakom mjerom, odnosno da je hrvatska policija izdala niz prekršajnih naloga slovenskim ribarima.
 
„Vodit ćemo računa o zaštiti hrvatskih interesa, hrvatskog teritorija i hrvatskih ribara. Nismo sretni zbog ovakvog scenarija, ali važno je još jednom ponoviti da se ovo događa isključivo zato što je Slovenija krenula jednostranim putem raditi ono što nije ni u duhu dobrosusjedskih odnosa ni u skladu s međunarodnim pravom. To ćemo pojasniti svim akterima u međunarodnoj zajednici. Sigurno da to nije put dijaloga i dogovora kojeg smo jasno predstavili slovenskoj strani više puta u proteklim mjesecima. Na ovaj način su oni ti koji su prenijeli međudržavni problem na konkretan život dijela naših sugrađana, što nije dobro“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković