Predsjednik Vlade: Hrvatskoj potrebno zajedništvo svih građana

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_hrvatskoj_potrebno_zajednistvo_svih_gradana.jpg

LOURDES, 25. svibnja 2008. (Hina) - Hrvatskoj je sada najpotrebnije zajedništvo svih građana koje se mora osjetiti u svim dijelovima hrvatskog društva, poručio je predsjednik Vlade Ivo Sanader tijekom posjeta vojnom kampu u Lourdesu.

"Ne smijemo se svađati i stvarati razlike među nama. Hrvatska je umorna od prošlosti, ali je nikad ne smijemo zaboraviti i iz nje trebamo izvući pouke", kazao je Sanader, obraćajući se hrvatskim vojnicima i policajcima, sudionicima hodočašća u Lourdes i smještenima u tamošnjem vojnom kampu.

Sanader je kazao da je današnji naraštaj vojnika spoj onih koji su izvojevali slobodu Hrvatske i onih koji će Hrvatsku uvesti u NATO i Europsku uniju. "Tko je prije dvadesetak godina mogao pomisliti da ćemo ovako zastupljeni doći u Lourdes", rekao je premijer i obraćanje završio riječima "Neka Bog čuva Hrvatsku, a na nama je da ostvarimo sve ostalo".

U nedjelju je nasuprot Spilje ukazanja održana sveta misa kojom je obilježena pedeseta godišnjica prvog vojnog hodočašća u svetište Blažene Djevice Marije u Lourdesu. Nazočio joj je, među ostalima, i premijer Sanader.

Tijekom misnog slavlja hrvatski hodočasnici su pozdravljeni na hrvatskom jeziku, a glavni vikar Vojnog ordinarijata Josip Šantić proglašen je počasnim kanonikom Lourdskog svetišta.

Misi su nazočili vojnici iz četrdesetak zemalja svijeta, a ovo je šesnaesto hodočašće hrvatskih vojnika i policajaca u Lourdes.

Premijer Sanader je ranije razgledao i baziliku sv. Blažene Gospe Lourdske, te položio vijenac palim vojnicima u svim ratovima.

U hrvatskom izaslanstvu u Lourdesu bili su i Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade, Božo Biškupić, ministar kulture i Berislav Rončević, ministar unutarnjih poslova.



Pisane vijesti