Predsjednik Vlade i dalje očekuje pozitivnu odluku iz Bruxellesa

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader i danas je opetovao kako očekuje pozitivnu odluku o početku pregovora s Hrvatskom.

ZAGREB, 9. ožujka(Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader i danas je opetovao kako očekuje pozitivnu odluku o početku pregovora s Hrvatskom.

Očekujem pozitivnu odluku bez obzira na sve, jer riječ je o prevažnoj temi i za Hrvatsku i za Europu, odgovorio je premijer novinarima u Hrvatskom saboru.

Riječ je, naveo je, o temi na kojoj se, možda, prelama budućnost EU glede politike proširenja kad je riječ o jugoistočnoj Europi.

Za izjavu (pismo) glavne haaške tužiteljice objavljenu jučer u dijelu medija, Sanader kaže da nije ništa novo, da je Vlada s tim upoznata u petak, te da (kod sastavljanja pisma) Carla del Ponte nije bila dobila izvješće koje je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić poslao Tužiteljstvu u Haagu.

Idući tjedan očekujemo još jednu, konačnu ocjenu Carle del Ponte, a politička odluka o započinjanju pregovora bit će, najvjerojatnije, donijeta 16. ožujka na Vijeću ministara, naveo je Sanader.

Odbio je dijeliti zemlje članice EU-a na one koje su za Hrvatsku, i zemlje koje žele odgodu pregovora s njom.

Osobno držim da će na kraju EU biti ujedinjena na odluci, a nadam se da će ona biti pozitivna, istaknuo je premijer.

Upitan za tvrdnje dijela intelektualaca da Vlada vodi pogrešnu politiku prema Haagu i EU, Sanader ocjenjuje kako se radi o "apsolutno krivom tajmingu" za takvu raspravu.

Ističe da nema ništa protiv euroskeptika, ali je osobno suprotnog mišljenja, jer Hrvatska, kaže, mora biti u skupini najnaprednijih europskih zemalja.

Hrvatska danas živi EU, iako nije njen član, rekao je premijer.

Drži kako spomenuti intelektualci ne žele Hrvatsku vratiti u izolaciju, na Balkan, ali da nisu svjesni reperkusija stajališta koja zastupaju.



Pisane vijesti