Predsjednik Vlade i ministri odgovarali na pitanja zastupnika na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru

  • Slika /Vijesti/2017/01 siječanj/17 siječnja/viber image.jpg

U Hrvatskom saboru održano je aktualno prijepodne na kojem su predsjednik i članovi Vlade odgovorili na 39 pitanja zastupnika. 

Prvo pitanje, vezano uz ravnomjerni razvoj potpomognutih područja, postavio je zastupnik Boris Milošević ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijeli Žalac koja je najavila osnivanje posebne uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu koja će se baviti jedinicama lokalne samouprave iz te kategorije, kojih je 264, što je gotovo pola teritorija Republike Hrvatske.

Ina je strateška kompanija i Vlada se njome bavi od prvog dana svoga mandata sastajući se s predstavnicima uprave i radnika, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarajući na pitanje zastupnika Davora Bernardića o namjeri kupovine MOL-ovih dionica Ine. Dodao je da Vlada želi široki konsenzus o otkupu MOL-ovih dionica u Ini jer je to dobro za Inu i energetsku sigurnost. Također je naglasio da do sada nije čuo ni jedan bolji i učinkovitiji model od ideje IPO-a 25 posto minus jedne dionice HEP-a. "Ova Vlada bavi se Inom od prvog dana njenog mandata. Želimo da nakon presude arbitražnog suda u Ženevi svi zajedno postignemo široki konsenzus o otkupu udjela MOL-ovih dionica u Ini i mislim da je to dobro za hrvatsko gospodarstvo, Inu, energetsku sigurnost i opskrbu Hrvatske. Razmišljali smo o modelu koji bi bio najprimjereniji da generiramo sredstva za kupnju tih dionica bez stvaranja novog javnog duga. Od svega što smo čuli, ja još ni jedan bolji i učinkovitiji model bez stvaranja javnog duga nisam čuo od ideje inicijalne javne ponude 25 posto minus jedna dionica HEP-a. Oni koji poznaju korporativno upravljanje znaju da upravo na taj način hrvatska država kao stopostotni vlasnik HEP-a i sa 75 plus 1 dionicom zadržava sva prava u upravljanju HEP-om bez ikakve prodaje nacionalnog bogatstva", rekao je predsjednik Vlade Plenković. Dodao je da bi se na taj način ostvarili viši standardi korporativnog upravljanja tom kompanijom. "To je ideja i smatram da oko nje možemo razgovarati. Mislim da je ova Vlada otvorena za dijalog sa svim akterima i da smo spremni saslušati i druge prijedloge, ali od svega što sam čuo, ovo nam se čini najprimjerenijim modelom", kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Odgovarajući zastupniku Željku Lackoviću, predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je i SDP-ova Vlada razmatrala IPO HEP-a. „Vidite ovaj dokument? Ovo je proizvod napravljen u vrijeme Kukuriku koalicije,  a napravili su ga Morgan Stanley, Sberbank i Unicredit. Znate što je predmet studije? IPO HEP-a“, kazao je. Upozorio je da se radi o kompleksnoj transakciji, a takav se posao ne pregovara kroz medije, već se taj posao pregovara uz pomoć najstručnijih savjetnika koji su specijalisti u tom području i koji će napraviti temeljitu analizu. "Ono što je važno je da postoji volja od strane Mađarske, od strane Mola, da proda svoje dionice i to je preduvjet svih ovih rasprava i odluka, bez te činjenice ni jedna vlada ne bi išla s ovakvim strateškim političkim odlukama o kojima govorimo danas. Uvjeren sam da možemo naći politički konsenzus u zemlji kroz dijalog i raspravu jer od svih glasova koje su se čuli jako je malo onih koji se protive povratku Ine u hrvatske ruke. Ovo je tema hrvatske budućnosti i gospodarstva na kojoj moramo i možemo graditi konsenzus", poručio je premijer Plenković.

Zastupniku Gordanu Marasu predsjednik Vlade poručio je kako se ne sjeća njegovih apela da je IPO HEP-a „strašna“ ideja dok je bio ministar u Vladi Kukuriku koalicije. Naglasio je da je HEP atraktivna kompanija za institucionalne ulagače, ali i upozorio da nije osobito mudro javno govoriti o cijeni dionica. Dodao je da će Vlada, Sabor i stranke koje ih vode napraviti sve u najboljem nacionalom interesu te pozvao zastupnika Marasa da i sam da prijedlog kako otkupiti Inu.

Zastupnica Sabina Glasovac uputila je pitanje predsjedniku Vlade vezano uz povećanje osnovice plaća zaposlenicima javnih službi. Predsjednik Vlade naglasio je da Vlada ima puno poštovanje prema zaposlenicima javnih službi te da je nudila rješenje koje je bilo korektna gesta. Iako dogovor još nije postignut, predsjednik Vlade naglasio je da će se dijalog nastaviti.

 Između ostalog, predsjednik Vlade upitan je i je li hrvatsko Veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim državama obavijestilo američki State Department o posjetu predsjednice Republike. Pitanje je postavio zastupnik Domagoj Hajduković, a predsjednik Vlade kazao je da je Veleposlanstvo notificiralo State Department te dodao da je siguran da su razgovori koje je predsjednica vodila u SAD-u bili korisni te da su kontakti koje je ostvarila svojevrsno ulaganje u odnose Republike Hrvatske s budućom administracijom američkog predsjednika.

SDP-ovom zastupniku Damiru Tomiću, odgovarajući na pitanje hoće li razriješiti ministra znanosti i obrazovanja, predsjednik Vlade poručio je da je detaljno proučio ministrov članak i metodologiju pisanja. „Vidio sam koliko ima fusnota. Sve ostale fusnote imaju referencu na izvor, osim jedne, koju je ministar sam uočio prije nego što je bilo tko pokrenuo proces verifikacije“. Podsjetio je da je ministar Barišić već dao pojašnjenja. "Bez obzira što u javnosti postoji očito prijepor jednog dijela znanstvenika u akademskoj zajednici s drugim dijelom, mislim da je pitanje jedne male reference u jednoj fusnoti dignuto na razinu ljudskog, znanstvenog političkog, moralnog integriteta dr. Pave Barišića. Ja ga poznajem, dao sam mu povjerenje da bude član ove Vlade, ima iskustva u radu ministarstva kojim se bavi i ima važne zadaće koje treba obavljati. Riječ je o resoru koji je bitan za hrvatsku budućnost, za našu konkurentnost, našu djecu. Ono što je radio u protekla tri mjeseca radio je predano, stručno, angažirano, sa srcem i želi pridonijeti Hrvatskoj. Ne bih želio da jedna mala, da li tiskarska ili druga greška nanese osobnu štetu, a pridonese destabilizaciji u funkcioniranju vlade. Što se mene tiče, neće. To vam kažem vrlo jasno i vrlo odgovorno", poručio je predsjednik Vlade Plenković. Dodao je da smatra da je taj problem apsolutno prenapuhan te da od ministra Barišića očekuje da se bavi prioritetnim temama, a to je obrazovna reforma.

"Ova Vlada nije se odrekla Ine i to je nedvosmisleno potvrdio predsjednik Vlade. Moj politički stav o Ini je poznat i moj stav o potrebi i nužnosti reotkupa dionica Ine je poznat, kao što je poznat i o HEP-u. Uvijek sve odluke u HEP-u i oko HEP-a i sav proces odlučivanja treba biti u rukama države i država mora donositi odluke samostalno, ali podržavam uključivanje HEP-a i drugih poslovnih subjekata u proces reotkupa Ine", odgovorio je ministar Goran Marić zastupniku Peđi Grbinu na pitanje podržava li privatizaciju HEP-a radi nacionalizacije Ine.

Pisane vijesti | Andrej Plenković