Predsjednik Vlade i Predsjednik Republike: Ulazak u NATO pomoći će da Hrvatska uđe i u EU

ZAGREB, 4. travnja 2009. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader rekli su u subotu u razgovoru za HTV da vjeruju kako će ulazak u NATO pomoći Hrvatskoj da uđe i u Europsku uniju, a Sanader je istaknuo da, kao predsjednik vlade, može u potpunosti jamčiti da će pristupni pregovori s EU-om biti završeni do kraja godine, ako ih Slovenija "što skorije deblokira".

Mesić i Sanader su u intervjuu koji su dali HTV-u tijekom summita NATO-a u Strasbourgu, a objavljen je u Dnevniku plus, izrazili uvjerenost da će ulazak u NATO pridonijeti da Hrvatska ostvari i svoj drugi vanjskopolitički cilj - ulazak u EU.

S tim u vezi Sanader je kazao kako možemo postaviti logičko pitanje koje, dodao je, osobno stalno postavlja, a to je - ako je Slovenija 2004. mogla ući u NATO i EU a da nije u potpunosti definirala svoju graničnu crtu s Hrvatskom, onda to može i Hrvatska.

Jer, istaknuo je premijer, Hrvatska je dokazala da je to moguće ulaskom u NATO.

Sanader je ponovno pozvao "prijatelje u Sloveniji i slovensku državnu politiku" da deblokiraju hrvatske pristupne pregovore, te da se granična pitanja rješavaju odvojeno od pristupnih pregovora.

Sanader je istaknuo da Hrvatska ove godine može završiti pristupne pregovore s EU-om ustvrdivši da "kao premijer to u potpunosti jamči" te da je "siguran da će, ako Slovenija što skorije deblokira pregovore, oni završiti do kraja godine".

Predsjednik Mesić rekao je pak da je Hrvatska svojim principijelnim stajalištima dala na znanje svim zemljama članicama EU-a da se zalaže za primjenu vladavine prava prije svega u svojoj zemlji, ali i da se bori za primjenu međunarodnoga prava u međunarodnim odnosima.

Odnosno, kazao je Mesić, Hrvatska je pokazala svoju vjerodostojnost, ali i da zna braniti svoje interese te da zna konstruktivno surađivati s drugima.

Dodao je da zato očekuje i da će razgovori sa Slovenijom ipak uroditi plodom jer smo, istaknuo je Mesić, ostali principijelni, a na taj smo način dobili potporu mnogih zemalja s kojima je hrvatsko izaslanstvo razgovaralo na summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu.



Pisane vijesti