Predsjednik Vlade i predsjednik Vlade Češke Republike Topolanek otvorili Hrvatsko-češki gospodarski forum

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_i_predsjednik_vlade_ceske_republike_topolanek_otvorili_hrvatsko_ceski_gospodarski_forum.jpg

ZAGREB, 8. rujna 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov češki kolega Mirek Topolanek otvorili su u ponedjeljak u Zagrebu Hrvatsko-češki gospodarski forum, najavivši jačanje gospodarskih odnosa dviju zemalja, te izrazivši interes za ulaganja u regiju jugoistočne Europe.

Gospodarski forum organiziran je u sklopu službenog posjeta Hrvatskoj češkog premijera, koji je ranije u ponedjeljak Sanaderu izrazio snažnu potporu Češke u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU-om. Prag preuzima predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2009. godine, kada bi Zagreb trebao zaključiti veliki dio pregovaračkih poglavlja.

Obojica premijera naglasila su da dvije zemlje imaju zajedničku povijest te da bi na tim temeljima trebale jačati gospodarsku suradnju.

Hrvatska Vlada učinit će sve da stvori povoljnu ulagačku klimu, obećao je hrvatski premijer Sanader u svome govoru i pozvao Češku da uzme "Hrvatsku kao zemlju koja može omogućiti ulazak na tržište jugoistočne Europe", jer poznaje jezik i običaje zemalja regije.

Kao nova članica EU-a, Češka s ponosom preuzima 1. siječnja predsjedanje EU-om, te će joj u gospodarstvu prioritet biti stvoriti unificirano, zajedničko tržište na kojem neće biti ograničenja ni diskvalificiranja, već konkurentnost, smanjenje cijene rada i porezno rasterećenje tvrtki, rekao je Topolanek.

Kada Hrvatska postane članica EU-a, Češka očekuje da će u njoj dobiti saveznika u borbi za veću demokraciju poslovanja i protiv protekcionizma te za veću otvorenost prema trećima, rekao je Topolanek.

Hrvatska je posebno zainteresirana za srednju i istočnu Europu, rekao je na forumu predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević.

Ukupna robna razmjena Češke i Hrvatske u 2007. godini iznosila je oko 700 milijuna američkih dolara, a Vidošević se nada brojci od oko milijardu USD u dvije do tri iduće godine.

Češki gost izrazio je zadovoljstvo rastom vanjskotrgovinskog prometa dviju zemalja, ali ne i hrvatskim deficitiom.

Hrvatski izvoz u Češku iznosio je 137.142 milijuna USD u 2007., nasuprot uvozu iz Češke od 558.348 milijuna USD.

U dobre strane gospodarske razmjene ulazi 800 do 900 tisuća čeških turista koji godišnje posjete Hrvatsku, podsjetio je Vidošević.

Sanader je sa zadovoljstvom pozdravio činjenicu da će Hrvatska, koja ulazi u NATO 2009., punih deset godina nakon Češke, velik dio svojih pristupnih pregovora s EU-om završiti upravo u vrijeme češkog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2009.

"Veselim se i s osobitim osjećajem gledam na češko predsjedanje EU-om", rekao je Sanader, a Topolanek poručio: "Želimo da 2011. godina bude godina ulaska Hrvatske u EU".

Uspješnost češkog modela tranzicije ilustrirao je podatkom da je početkom 90-ih godina 70 posto češkog izvoza bilo usmjereno na istočni blok i tadašnji je izazov bio preusmjeriti ga na Zapad.

Danas mogu ponosno reći da čak 85 posto češkog izvoza ide u EU, rekao je Topolanek i najavio održavanje Međuvladine mješovite komisije u prosincu koja bi trebala pomoći da se uklone barijere za uspješno poslovanje.

Češki poslovni ljudi zainteresirani su za infrastrukturne projekte, u prometu, vodoprivredi i zaštiti okoliša, rekao je Toplanek i dodao da je po njegovu mišljenju danas najveći izazov EU pomanjkanje energetske sigurnosti.

Hrvatsko-češki gospodarski forum nastavljen je prezentacijom Saveza industrije Češke i predstavljanjem tvrtki, njih petnaestak, koje su zastupljene u češkom poslovnom izaslanstvu.



Pisane vijesti