Predsjednik Vlade: Individualizacija žrtava u Yad Vashemu snažnija od pukih brojki

Individualizirani postav izložbe Muzeja holokausta Yad Vashem iznimno je upečatljiv jer konkretna imena žrtava najznažnije prenose poruku o kakvoj je strašnoj tragediji riječ, rekao je u utorak u Jeruzalemu hrvatski premijer Ivo Sanader.

JERUZALEM, 28. lipnja 2005. (Hina) - Individualizirani postav izložbe Muzeja holokausta Yad Vashem iznimno je upečatljiv jer konkretna imena žrtava najznažnije prenose poruku o kakvoj je strašnoj tragediji riječ, rekao je u utorak u Jeruzalemu hrvatski premijer Ivo Sanader.

Sanader je drugi dan službenog posjeta Državi Izrael počeo obilaskom prošle godine otvorenoga Muzeja koji, za razliku od starog, u velikoj postavi prikazuje isječke iz života i patnji Židova diljem Europe uoči i tijekom Drugog svjetskog rata.

"U starom muzeju bio sam prije šest godina, ali ovaj je daleko bolji i suvremeniji. Sviđa mi se filozofija postava jer išlo se na individualizaciju žrtava, a nema velikih brojki", rekao je Sanader hrvatskim novinarima koji prate njegov posjet Jeruzalemu.

"Svi znamo da je riječ o šest milijuna Židova ubijenih u drugom svjetskom ratu, što je strašna tragedija, ali čovjeka još više pogodi kad vidi da je riječ o konkretnim ljudima, a ne o pukim brojkama", istaknuo je hrvatski premijer.

Predsjednik Vlade kazao je kako i Muzej Yad Vashem šalje dvije snažne pouke sadašnjem i svim budućim naraštajima. Prva je, prema njegovim riječima, da se ne smije zaboraviti što se dogodilo, "jer u suprotnom bi vrlo vjerojatno moglo doći do novih sličnih užasa".

Druga pouka zapravo, istaknuo je Sanader, odnosi se prije svega na političare, a govori da moraju učiniti sve kako bi spriječili ponavljanje takvih tragedija.

Podsjetio je da je svijet i danas suočen s velikim problemima, poput međunarodnoga terorizma, ili raznih agresija, kakvu je početkom devedesetih pretrpjela i Hrvatska.

"Mi smo bili žrtva jednoga takvog strašnog bezumlja, kao što su bili nacizam i fašizam, i nitko bolje o Hrvata i svih građana Hrvatske ne zna što znači trpjeti agresiju i zločin", istaknuo je hrvatski premijer. Predsjednik Vlade uz tu je poruku u Knjigu dojmova, nakon izlaska iz Muzeja, u ime Vlade i hrvatskog naroda upisao i duboku sućut žrtvama nacizma i njihovih suradnika.

Nakon obilaska Muzeja hrvatski premijer je u Dvorani sjećanja položio vijenac i simbolično pojačao vječni plamen, a zatim obišao i Dječju dvoranu sjećanja. Ta Dvorana je potpuno mračna prostorija u kojoj nema ničega, osim stakala i ogledala, te nekolicina lampica koje izgledaju poput zvijezda na tamnom nebu, a krajnje tužnoj atmosferi pridonosi snimljeni glas koji cijeli dan, jedno po jedno, čita imena i dob više od milijun i pol židovske djece ubijene u holokaustu.

Prijepodnevni dio programa završio je u jeruzalemskom Parku naroda, gdje je premijer Sanader pročitao Molitvu drvu, i u znak sjećanja na prvi posjet hrvatskoga predsjednika Vlade Državi Izrael, zasadio stablo.

Premijera Sanadera i izaslanstvo poslije podne očekuje još susret s predsjednikom izraelske vlade Arielom Sharonom, tijekom kojega će, kako je najavio Sanader, najviše riječi biti o bilateralnim odnosima, o stanju o široj regiji Bliskog istoka, te budućnosti Europe.

To pitanje ne zanima samo Hrvatsku koja želi postati punopravna članica Europske unije, nego i Izrael koji s EU-om ima poseban partnerski status, kazao je hrvatski premijer.



Pisane vijesti