Predsjednik Vlade: Ispunjavanje kriterija i individualni rezultati dva su ključna elementa za napredovanje prema EU

  • Slika /Vijesti/2018/05 svibanj/17 svibnja/zajednicka fotografija.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje danas u Sofiji na sastanku na vrhu država članica Europske unije i čelnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Domaćin sastanka je predsjednik Vlade Bugarske Boyko Borissov, čija zemlja trenutno predsjedava Vijećem Europske unije, a sastankom predsjeda predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Zajedničkim sastankom na vrhu potvrđuje se predanost Europske unije politici proširenja, i ističe pripadnost svih država regije europskoj obitelji.

Naglasak sastanka je na poboljšanju povezivosti unutar regije kao i regije s EU, posebice u pogledu infrastrukture i digitalne povezanosti. Uz to istaknuta je potreba osiguravanja jače suradnje u pitanjima sigurnosti, migracija ali i izgradnje dobrosusjedskih odnosa.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je inicijativu predsjednika Vlade Bugarske Boyka Borissova da se, 15 godina nakon sastanka u Solunu, koji je slijedio sastanak održan u Zagrebu 2000., održi sastanak čelnika država članica Europske unije i čelnika zemalja Zapadnog Balkana.

Naglasio je da će Hrvatska, tijekom svoga predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. godine, organizirati sastanak u istom formatu, što je na prijedlog Hrvatske postalo i dio deklaracije usvojene na današnjem sastanku.

Što se tiče članstva u Europskoj uniji za zemlje regije istaknuo je dva važna načela. Prvo je da moraju ispuniti kriterije i provesti reforme nužne za postizanje europskih standarda, a drugo je da će biti ocijenjivane na temelju individualnih postignuća.

"Na europskim čelnicima je da rade na promjeni raspoloženja javnosti glede proširenja", kazao je predsjednik Vlade.

Podsjetio je kako se devedesetih godina politička odgovornost zapadne Europe spram zemalja koje su nažalost bile na krivoj strani željezne zavjese ogledala u solidarnosti i politici raširenih ruku, dok su u prvom desetljeću ovog stoljeća ruke bile više-manje prekrižene iz raznih razloga.

„Sada, sa svim tim iskustvom, ali s jednakom odgovornošću, trebamo učiniti više kako bi na strukturirani način sve ove zemlje napredovale i zasluženo završile svoj politički put u europsku obitelj. To je najvažnija poruka koju bismo trebali poslati sa Sofijskog summita", poručio je predsjednik Vlade.




Pisane vijesti | Andrej Plenković

Dokumenti