Predsjednik Vlade Ivo Sanader: Savez za Europu je strateški cilj a ne koalicija

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader istaknuo je u ekskluzivnom tekstu za sutrašnji Jutarnji list da je pozvao sve parlamentarne klubove u Hrvatskom saboru na suradnju za svojevrsni Savez za Europu, jer je ulazak Hrvatske u Europsku uniju jedan od najvažnijih nacionalno-državnih političkih ciljeva. U tekstu, koji Jutarnji list donosi pod naslovom "S Račanom i ostalim čelnicima oporbe sklopio sam Savez za Europu", Sanader ističe da "Savez za Europu nije nikakva koalicija - ni velika HDZ-SDP niti svekolika - nego suradnja na ostvarenju strateškoga vanjskopolitickog cilja".

ZAGREB, 28. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader istaknuo je u ekskluzivnom tekstu za sutrašnji Jutarnji list da je pozvao sve parlamentarne klubove u Hrvatskom saboru na suradnju za svojevrsni Savez za Europu, jer je ulazak Hrvatske u Europsku uniju jedan od najvažnijih nacionalno-državnih političkih ciljeva. U tekstu, koji Jutarnji list donosi pod naslovom "S Račanom i ostalim čelnicima oporbe sklopio sam Savez za Europu", Sanader ističe da "Savez za Europu nije nikakva koalicija - ni velika HDZ-SDP niti svekolika - nego suradnja na ostvarenju strateškoga vanjskopolitickog cilja".

Cilj njegova poziva na suradnju je da se osigura što bolji, stručniji i politički odgovorniji tim za pregovore kako "bismo za Hrvatsku ostvarili što povoljnije uvjete ulaska u EU".

Podsjetio je da su sva stranačka tijela HDZ-a razmotrila i potpuno podržala taj njegov prijedlog.

"Kako bih ipak testirao ovu ideju 'nacionalnoga suglasja za EU' ili Saveza za Europu najprije sam razgovarao s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom kao predsjednikom najjače oporbene stranke i iznio mu ove ideje", piše Sanader, dodavši da je Račanov odgovor bio pozitivan te da mu je u sljedećoj prigodi predstavio SDP-ova razmišljanja u pisanome obliku s pogledima na proces pregovora i konstruktivnim prijedlozima.

S tim u vezi, premijer Sanader demantira tekst objavljen u današnjem Jutarnjem listu u kojemu stoji da je ostavka ministra vanjskih poslova bila jedan od uvjeta razgovora s Račanom o osnivanju Nacionalnoga odbora za pregovore za EU, kao i još nekoliko tvrdnji iznesenih u tom tekstu, ne navodeći o kojim tvrdnjama je riječ.

Zato je, navodi Sanader, i namjera njegova teksta pojasniti neke možda nedovoljno poznate cinjenice. I svi ostali predsjednici stranka Zlatko Tomčić, Ante ?apić, Vesna Pusić, Ivan Jakovčić, Vladimir Jordan, Ivan Čehok, Jozo Radoš, Vesna Škare Ožbolt, kao i predsjednici saborskih odbora Milorad Pupovac, Neven Mimica i Gordan Jandroković, te predsjednik Sabora Vladimir Šeks dali svoj veliki doprinos našim razgovorima i pronalaženju najboljih i za Hrvatsku primjerenih rješenja, ističe Sanader.

Dodaje da je "HDZ-u SDP jamačno najveći politički suparnik i neprijeporno je da suradnja naših stranaka sama po sebi izaziva javnost na različite komentare bez obzira na to što se radi o važnom projektu, ali ta suradnja ima i blagotvoran utjecaj na svekoliku političku scenu u Hrvatskoj - jer svjedoci o zrelosti aktera".

Međutim, ističe Sanader, tek potpuna suradnja i aktivni pristup svih navedenih stranaka kao i predstavnika sindikata, poslodavaca, akademske zajednice i Ureda predsjednika u ostvarenju nacionalnoga suglasja oko i u procesu pregovora s Unijom može jamčiti uspjeh.



Pisane vijesti