Sanader i Juncker očekuju pristupne pregovore u ožujku

Hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov luksemburški kolega Jean-Claude Juncker kazali su u ponedjeljak u Luxembourgu kako očekuju da će Europska unija otvoriti pristupne pregovore s Hrvatskom u ožujku kako je u prosincu i najavilo Europsko vijeće.Sastanak Sanader-Juncker održan je nekoliko sati nakon što je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u Bruxellesu izjavio da danas ne bi mogao preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom na temelju informacija kojima raspolaže.

LUXEMBOURG, 31. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov luksemburški kolega Jean-Claude Juncker kazali su u ponedjeljak u Luxembourgu kako očekuju da će Europska unija otvoriti pristupne pregovore s Hrvatskom u ožujku kako je u prosincu i najavilo Europsko vijeće.Sastanak Sanader-Juncker održan je nekoliko sati nakon što je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u Bruxellesu izjavio da danas ne bi mogao preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom na temelju informacija kojima raspolaže.

"Ja očekujem početak pregovora 17. ožujka, kao što je Europsko vijeće u prosincu prošle godine zaključilo", kazao je Sanader u obraćanju novinarima zajedno s Junckerom, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om.

Sanader je rekao kako "nije zabrinut, nego iznenađen", izjavom povjerenika Rehna, koja se uklapa u kritike dijela europskih partnera upućenim hrvatskim vlastima zbog "neuhićenja haškog bjegunca, generala Ante Gotovine".

Premijer je ponovio da je hrvatska Vlada dosad dokazala suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY).

Večeras ili sutra, razgovarat ćemo s Europskom komisijom da vidimo na čemu se temelji Rehnova ocjena, izjavio je Sanader, koji je demantirao Rehnovu izjavu da je hrvatska Vlada pokrenula s generalom Gotovinom pregovore o dobrovoljnoj predaji.

"Ne znam točno što je gospodin Rehn time mislio, ali to nije točno", rekao je hrvatski premijer. On je kazao kako poziva sve one "koji u Europi bilo što znaju o slučaju generala Gotovine da izvijeste hrvatsku Vladu".

Luksemburški premijer "potpuno je uvjeren" da je njegov hrvatski kolega spreman na punu suradnju s ICTY-em. Dodao je da će o tom pitanju razgovarati s glavnom tužiteljicom ICTY-a Carlom del Ponte.

Očekuje se da Carla del Ponte u četvrtak u Bruxellesu iznese svoju ocjenu o suradnji Hrvatske s ICTY-em. Njezina je ocjena važna za odluku Europskog vijeća, koje bi tijekom veljače trebalo potvrditi pregovarački okvir Europske komisije.

"Optimističan sam da će pregovori početi kao što je predviđeno, no o tome moram razgovarati s drugim vladama", rekao je Juncker.

Sanader je u izjavi novinarima kazao da je današnji sastanak ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt u Den Haagu rutinski sastanak na kojemu se podnosi izvješće o suradnji Hrvatske s ICTY-em.



Pisane vijesti