Predsjednik Vlade izrazio je optimizam da će EU riješiti svoje probleme do ulaska Hrvatske

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_izrazio_je_optimizam_da_ce_eu_rijesiti_svoje_probleme_do_ulaska_hrvatske.jpg

BRUXELLES,19. lipnja (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u četvrtak u Bruxellesu optimizam da će Europska unija pronaći rješenje za problem koji je nastao zbog irskog odbacivanja Lisabonskog ugovora na referendumu te da će paralelno s tim Hrvatska završiti pristupne pregovore.

"Ja sam optimist, ne vidim problema jer je Europska unija u prošlosti riješila puno teže probleme, teže izazove pred kojima se našla pa će tako i ovaj", izjavio je Sanader po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke (EPP), koji su se okupili u Bruxellesu na sastanku uoči summita EU-a.

"Ono što je meni bitno jest da Hrvatska završava svoje pregovore i da Europska unija istodobno traži rješenje zajedno s Irskom, da se ta dva procesa odvijaju paralelno", rekao je premijer Sanader.

Za Hrvatsku je prihvatljivo svako rješenje unutar EU-a o institucionalnim pitanjima koje bi se postiglo do ulaska Hrvatske u Uniju, istaknuo je hrvatski premijer, odgovarajući na upit bi li za Hrvatsku bilo prihvatljivo da se pitanje Lisabonskog ugovora riješi do izbora za Europski parlament u lipnju sljedeće godine.

Sanader je najavio da će se na sastanku čelnika EPP-a razgovarati o Hrvatskoj i da o tome očekuje zajedničku izjavu.

"Naravno da ću to staviti na dnevni red. Jučer sam iz Londona telefonski razgovarao s predsjednikom EPP-a Wilfriedom Martensom i predložio mu da se danas razgovara o Hrvatskoj. Sinoć je predsjedništvo stranke to zaključilo tako da će Hrvatska biti na dnevnom redu i očekujemo da se na sastanku donese neka izjava", rekao je Sanader.

Na sastanku EPP-a očekuje se 11 premijera ili predsjednika zemalja članica, nekoliko ministara i članova vlade, oporbeni čelnici te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering.



Pisane vijesti