Predsjednik Vlade: Izvješće revizije PWC-a o Agrokoru otkrilo je dubinu problema koji su postojali u koncernu

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/12 listopad/60 sjednica VRH/PVRH.jpg

Na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme.

Protekloga tjedna raznim je aktivnostima obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske i 26. obljetnica raketiranja Banskih dvora, kojim je, tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku, JNA pokušala likvidirati cijeli tadašnji državni vrh. 

„Taj je trenutak zasigurno bio prekretnica i za odluku Hrvatskoga sabora o neovisnosti i o raskidanju svih državno-pravnih veza s bivšom državom. Ta je odluka otvorila put za međunarodno priznanje Republike Hrvatske i uspostavljanje diplomatskih odnosa“, kazao je predsjednik Vlade. 

Podsjetivši da je jedna od prvih država koja je priznala Republiku Hrvatsku bila Sveta Stolica, predsjednik Vlade izvijestio je o svom susretu sa Svetim Ocem, krajem prošloga tjedna. Ocijenio ga je izrazito kvalitetnim te dodao da su odnosi Hrvatske i Svete Stolice na visokoj razini. Pozvao je papu Franju da posjeti Hrvatsku. 

„Moj je dojam da u dobrom smjeru ide i proces kanonizacije blaženoga kardinala Alojzija Stepinca“, rekao je.

Najavio je da krajem listopada u posjet Hrvatskoj dolazidržavni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, što je ocijenio još jednim korakom u jačanju odnosa između dvije zemlje. 

U ponedjeljak je u Divuljama održana raščlamba požarne sezone, na kojoj je sudjelovao predsjednik Vlade, resorni ministri, župani triju dalmatinskih županija najviše pogođenih požarima te predstavnici ostalih nadležnih službi. Kazao je da je cilj rasprave bila bolja institucionalna i organizacijska priprema za sezonu 2018. 

„Ukupno opožarene površine tijekom ljetnih mjeseci bile su veličine Hvara i Paga. Ali, istodobno nije izgorio niti jedan infrastrukturni objekt“, naglasio je predsjednik Vlade. 

U Splitu je održana 42. godišnja konferencija svjetske trajektne industrije "Interferry", a predsjednik Vlade kazao je da je ona dodatan poticaj za bolje povezivanje otoka jednih s drugima i s kopnom, kako bi život ljudi na otocima bio što ravnopravniji s onima koji žive na kopnu. 

Predsjednik Vlade je početkom tjedna na obilježavanju 22. obljetnice pogibije general bojnika Andrije Matijaša Pauka, a idući tjedan obilježit će se obljetnica pogibije generala Blage Zadre. „S puno poštovanja prema svim braniteljima i sudionicima Domovinskoga rata prisjećamo se onih zbog kojih smo danas neovisna država“, poručio je.

Što se tiče gospodarskih aktivnosti, nastavlja se dodjela bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Tako je Ministarstvo gospodarstva osiguralo 80 milijuna kuna za ugovore o pametnoj specijalizaciji do pametnog gospodarskog rasta. „Važno je da ti konkretni projekti naše članstvo u Europskoj uniji čine opipljivim i korisnim za krajnje korisnike“, naglasio je predsjednik Vlade. 

Osvrnuo se i na izvješće revizije Price Waterhouse Coopersa o Agrokoru, kazavši da je objavom toga izvješća otkrivena dubina problema koji su postojali u tom koncernu. Istaknuo je da Zakon o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja reforma per se. „Ona će obilježiti taj čistilišni, transformacijski trenutak načina poslovanja u hrvatskom gospodarstvu“. 

Podsjetio je da je donošenjem toga Zakonom spriječen negativni efekt na hrvatsko gospodarstvo, financijski sustav, stabilnost i dobavljače. Od izvanredne uprave očekuje da nastavi s procesom restrukturiranja u suradnji s vjerovnicima te da na kraju dođe do nagodbe koja će omogućiti održivost poslovanja i očuvanje radnih mjesta te stabilnost i funkcioniranje hrvatskoga gospodarstva.

Što se tiče pravosudnih procesa, Plenković je staknuo kako su oni u nadležnosti pravosudnih institucija i dodao da je to posao u koji se Vlada ne miješa niti će se miješati na bilo koji način. 

Važnim događajem za drvoprerađivačku industriju i sajamske aktivnosti Zagrebačkog velesajma Plenković je ocijenio jučer otvoreni međunarodni sajam Ambienta. Podsjetio je da drvoprerađivačka industrija u hrvatskom izvozu sudjeluje s preko 10 posto, poručivši da je potrebno učiniti sve kako bi se osigurao što veći izvoz finalnih proizvoda, čemu će pridonijeti i poticaji nadležnih ministarstava. 



Pisane vijesti | Andrej Plenković