Predsjednik Vlade: jedini način izlaska iz krize je socijalni dijalog

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_jedini_nacin_izlaska_iz_krize_je_socijalni_dijalog.jpg

OKUČANI,1. svibnja 2009.(Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader poručio je danas, zamoljen da prokomentira sindikalne prosvjede koji se održavaju pod motom "Hoćemo raditi i od rada živjeti", kako se zauzima za socijalni dijalog svih strana - Vlade, sindikata i poslodavaca jer je to jedini način izlaska iz krize.

"U ovom trenutku nije pitanje kolike su plaće, već, nažalost, pitanje borbe za svako radno mjesto", rekao je premijer na upit novinara u Okučanima, nakon svečanosti obilježavanja 14. godišnjice akcije "Bljesak", mogu li danas radnici 'živjeti od svoga rada'. Dodao je da će Vlada tu borbu voditi zajedno s gospodarstvenicima, a kad prođe kriza, naglasio je, borit će se i za veće plaće.

Čestitavši Praznika rada, premijer Sanader je istaknuo da je u sadašnjem trenutku potrebno produbiti "dijalog između socijalnih partnera". Očekujem, dodao je, da će se kroz taj dijalog nastaviti daljnje uspješno rješavanje problema, te da će se pronaći rješenje kako izaći iz krize.

"Jedini način rješavanja je zajednički dijalog poslodavaca, Vlade i sindikata, bez obzira na najavljene prosvjede", rekao je hrvatski premijer.

Premijer prvo nije htio odgovoriti na upit novinara zna li koliko košta litra mlijeka, ali je, nakon što je pitanje ponovljeno više puta, rekao kako se radi o provokaciji. "Mi vrlo dobro znamo koliko košta litra mlijeka", rekao je te pozvao trgovce da smanje prevelike marže jer bi se na taj način smanjila cijena proizvoda. "Podržavam i zalažem se za socijalno partnerstvo, a provokacijama ovdje nije mjesto", rekao je Sanader u Okučanima nakon obilježavanja 14. godišnjice akcije "Bljesak".

Predsjednik Mesić rekao je kako teškoća ima i nitko ih ne skriva, ali, naglašava, "mi provodimo politiku kojom želimo osigurati bolji život našim građanima, stabilnost sustava i na kraju želimo da ljudi žive bolje i sigurnije".

"Vrlo dobro znate da nismo mi krivci za sadašnju situaciju u gospodarstvu, To je jedna globalna kriza koja je krenula iz Amerike", rekao je Mesić te se založio za dijalog. Prosvjedi su legitimni, ali iza svakog prosvjeda treba stajati i želja za dijalogom, rekao je Mesić.

Na upit novinara da prokomentira prosvjede studenata, Sanader je rekao kako se zalaže za poštivanje odluka institucija, odnosno Rektorski zbor koji traži deblokadu fakulteta i nastavak nastave na svim sastavnicama hrvatskih sveučilišta.

Mesić je ponovio kako su studenti "poslali svoju poruku", a sada, kaže, trebaju završiti školsku godinu "jer su potrebni da bismo sutra imali mirniju situaciju i bili zemlja znanja i to znanje ugradili u svoj proizvod".

"Moje je prijedlog da svaki fakultet izabere jednog ili dva studenta koji će pregovarati o tome kako se i na koji način ostvaruju njihovi zahtjevi, a ne da se zaustavlja rad fakulteta na štetu cijelog društva", rekao je Mesić.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, upitan o slučaju Sretena Jocića, kojega se sumnjiči da je umiješan u ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, rekao je kako je sada sve u rukama srpskih istražnih organa - policije i pravosuđa, a da je Hrvatska sve što je mogla učiniti i učinila.



Pisane vijesti